ASV prezidents Džordžs Bušs Rīgas apmeklējuma ietvaros uzrunā Latvijai uzsvēra, ka Latvijas sabiedrības etniskā dažādība ir izaicinājums, kas jāpieņem un nedrīkst pieļaut, lai pagātnes aizvainojumi sašķeltu Latvijas sabiedrību, savukārt minoritātēm arī jāuzņemas atbildība un jākļūst par pilsoņiem, kas rūpējas par savas valsts labumu.
Bušs uzsvēra Latvijas panākumus demokrātijas atgūšanā, taču norādīja, ka demokrātija nebeidzas ar brīvām vēlēšanām un simboliem, “demokrātiju piepilda minoritāšu tiesības, taisnīgums likuma ietvaros un integrēta sabiedrība”.

“Valsts, kas sašķeļas dažādās grupās nevar virzīties uz priekšu un riskē atkrist atpakaļ tirānijā, bet valsts, kas apvieno savus cilvēkus vairo savu spēku,” sacīja ASV prezidents.

ASV prezidents arī norādīja, ka 21.gadsimta demokrātijas balstās uz cieņu pret visiem. Veiksmīgās demokrātijas balstīsies uz plašākiem ideāliem, uz kopīgiem principiem, atbildību un cieņu pret visiem.

“Latvijai ir izaicinājums, ko rada etniskā dažādība, un tas ir jāpieņem mierīgi, lai kādi tie būtu, vēsturiskie iemesli. Jūsu sabiedrība ir etniski dažāda, pagātnes netaisnības nevar ļaut jūs šķelt un palēnināt progresu,” klāstīja Bušs.

“Paturot Latvijas identitāti un valodu, jums jāsniedz roka visiem, kam ir saistība ar Latvijas nākotni. Laipna attieksme nodrošinās valsts vienotību, bet arī minoritātēm jāuzņemas atbildība un jākļūst par pilsoņiem, kas rūpējas par savas valsts labumu,” norādīja Bušs.

Bušs klāstīja, ka arī ASV nobriedusī demokrātija veidojusies ilgi, kamēr visi valsts pilsoņi neatguva savas tiesības un netika atcelta rasu segregācija, kas gandrīz sagrāva valsti. “Vienīgais veids, kā mēs varējām pacelties pāri vēstures netaisnībai, bija noraidīt segregāciju un apstiprināt visu cilvēku brālību,” sacīja Bušs.

Bušs arī uzsvēra Baltijas valstu ceļu no apspiestām valstīm līdz Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīm, atcerējās “netaisnību un mazo tautu brīvības nolaupīšanu” pēc Otrā pasaules kara beigām. Bušs pateicās par Baltijas valstu centieniem atbalstīt jaunās demokrātijas citās valstīs un uzsvēra, ka nākotnes lielais mērķis ir tirānijas beigas visā pasaulē un visu tautu brīvība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!