Foto: LETA
Ārvalstu medijos plaši aprakstīts Latvijas vēsturiskais pieteikums iestājai eirozonā, neskatoties uz bažām par vienotās valūtas bloka stabilitāti.

"Latvija nolēma pirmdien iesniegt pieteikumu iestājai eirozonā, apliecinot, ka Austrumeiropā vēl joprojām uzticas valūtai pēc trim grūtiem gadiem, kas apdraudēja [eirozonas] projektu," raksta aģentūra "Reuters".

Mazām un liberālām ekonomikām, kā Latvija un Lietuva, pievienošanās vienotās valūtas blokam aizritēs vieglāk nekā lielākām valstīm, kā Polija un Čehija, norāda aģentūra.

Eirozonas valstu finanšu problēmas ir mazinājušas jauno dalībvalstu entuziasmu ieviest eiro, taču reģiona lielākā ekonomika Polija ir atgriezusies uz šī ceļa.

Čehija un Ungārija vēl joprojām ir daudz skeptiskākas, bet Rumānijai un Bulgārijai vēl ļoti tālu līdz atbilstībai Māstrihtas kritērijiem, atgādina "Reuters".

ASV laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ) raksta, ka "Latvija droši dodas [uz eirozonu], no kuras citi baidās".

"Igaunija [eirozonai] pievienojās 2011.gadā, un Lietuva drīz sekos, cerot pievienoties 2015.gadā. Valūtai, kas ir bijis avots tik daudzām nepatikšanām, tas, iespējams, ir pārsteidzoši," raksta WSJ.

Avīze norāda, ka Latvija pārliecinoši atbilst galvenajiem kritērijiem dalībai eirozonā, ceļu uz eiro ieviešanu stabili ejot jau gandrīz desmitgadi.

Kaut arī Latvijas sabiedrībā nav liela atbalsta eiro ieviešanai un valstij būs jāiemaksā sava daļa palīdzībai finanšu grūtībās nonākušajām eirozonas valstīm, "stabilitāte un uzticamība, ko eiro nodrošina tādai mazai un atvērtai ekonomikai kā Latvija, pārliecinoši atsver bažas".

Tikmēr britu laikraksts "The Financial Times" Latvijas valdības lēmumu nodēvējis par uzticības balsojumu eiro.

FT norāda, ka Latvija ar ES un SVF finanšu palīdzību un drakoniskiem taupības pasākumiem ir spējusi atgriezties pie ekonomiskās izaugsmes, turklāt pērn pirms laika atmaksāja visu aizņēmumu SVF.

"Tas viss parāda, ka Latvija rīkojas pareizi, meklējot patvērumu lielākā kopīgā valūtā, kā arī tās līderi ir gatavi darīt visu nepieciešamo, lai sakārtotu savu ekonomiku. Kaut arī pēc ES standartiem Latvija vēl joprojām ir nabadzīga valsts, tā nebūs vēl viena Grieķija," raksta FT.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!