Foto: F64

Latvijai nedraudzīgu valstu specdienesti jau interesējas par nākamajām pašvaldību un Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, otrdien žurnālistiem atklāja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis.

Maizītis valdībai ziņoja par SAB darbību pagājušajā gadā.

Lai arī 2014.gadu raksturo nopietnas ģeopolitikas izmaiņas, SAB novērojumi liecina, ka to ārvalstu specdienestu darbība, kas ir ārpus NATO un Eiropas Savienības, caurmērā bijusi nemainīgā līmenī.

Pēc Maizīša teiktā, ārvalstu, tostarp Krievijas, specdienesti tradicionāli pievērš uzmanību dažādiem iekšpolitikas procesiem, arī Valsts prezidenta vēlēšanām, bet kā jaunu tendenci SAB vadītājs minēja to, ka SAB pamanījis dienestu interesi arī par nākamajām pašvaldību un EP vēlēšanām.

"Tā ir interese. Nevienu nevar ietekmēt, ja ir mugurkauls," skaidroja Maizītis.

Vienlaikus Maizītis uzsvēra, ka arī šādās situācijās Latvija ir kopā ar NATO un ES dienestiem.

Tāpat viņš vērsa uzmanību uz to, ka viens no kara propagandas institūtiem ir vērsts uz baiļu, nedrošības sajūtas radīšanu.

"Tā rīkojas, un to nevajadzētu ņemt par pilnu. Mēs esam NATO dalībvalsts, un, kamēr mēs esam NATO, mēs esam pietiekami augstā drošības pakāpē," sacīja Maizītis.

Satversmes aizsardzības birojs ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša valsts drošības iestāde, kuras galvenie uzdevumi ir izlūkošana, pretizlūkošana un valsts noslēpuma aizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!