Foto: F64

Latvijā arī pašvaldībām, tāpat kā valstij, būtu jāveido daudzgadu budžeti, lai spētu savas ieceres plānot ilgtermiņā, nevis stihiski ik gadu atkarībā no valdības labvēlības, otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis.

Viņš skaidroja, ka jābūt skaidriem noteikumiem par finansējuma daļu no iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN), lai pašvaldības varētu plānot ilgtermiņa attīstību, tostarp arī uzņemties nepieciešamās kredītsaistības.

"Ir jābūt daudzgadu budžetiem un ir jābūt pilnīgi skaidriem noteikumiem par to, kāds finansējums būs pašvaldībām, galvenokārt, no iedzīvotāju ienākuma nodokļa," teica Kučinskis.

Viņš uzsvēra, ka pašvaldībām turpmākais finansējuma apmērs ir jāzina, lai to attīstība varētu notikt plānveidīgi, nevis stihiski - no gadījuma uz gadījumu atkarībā no tā, cik daudz naudas valdība tām ik rudeni atvēl pēc tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienību.

Jau vēstīts, ka valdība līdz ar kārtējā gada budžetu ir sākusi veidot arī vidēja termiņa budžetu turpmākajiem trīs gadiem.

Ziņots arī, ka Saeima pērn, lemjot par nākamā gada valsts budžetu, noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu palielināt IIN ieņēmumu pārdali par labu pašvaldību budžetiem.

Neapmierinātību ar šādu lēmumu pauda gandrīz simts uz sēdi ieradušies pašvaldību vadītāji, kuri arī simboliski centās piedalīties balsojumā – paceļot zaļas lapas.

Noraidītais priekšlikums, ko bija rosinājusi Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), paredzēja, ka pašvaldības nākamgad saņemtu 85%, bet valsts budžetā nonāktu tikai 15% no IIN ieņēmumiem. Tomēr Saeima atbalstīja iepriekš valdības atbalstīto piedāvājumu par sadali 80% pret 20%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!