Piektdien ASV tirdzniecības pārstāvja birojs publiskoja to valstu sarakstu, kurās tiek pārkāptas intelektuālā īpašuma tiesības, kurā Latvija iekļauta trešajā - mazāk bīstamo valstu kategorijā.
Par valsti, kurā konstatēti visnopietnākie autortiesību pārkāpumi, atzīta Ukraina, un ASV atstājusi spēkā pirms trim gadiem pret Kijevu ieviestās sankcijas.

Vašingtonas izplatītajā sarakstā kopumā iekļautas 52 valstis, kuru uzraudzību turpina ASV. Valstis sarakstā iedalītas trīs kategorijā. Pirmajā kategorijā - prioritārās uzraudzības valstis - atrodama tikai Ukraina, uzsvērts tirdzniecības pārstāvja izplatītajā paziņojumā.

Pirmajā kategorijā Vašingtona iekļauj valstis, kas "atsakās apzinīgi vest sarunas vai necenšas panākt ievērojamu progresu divpusējās vai daudzpusējās sarunās par atbilstošas intelektuālā īpašuma aizsardzības nodrošināšanu".

Vašingtona arī norāda, ka šī gada laikā tiks veikts Ukrainas varas iestāžu autortiesību aizsardzības nodrošināšanai īstenoto pasākumu "ārpuskārtas novērtējums".

2002.gadā ASV izslēdza Ukrainu no ārējās tirdzniecības labvēlības režīma, liedzot tai atviegloto muitas tarifu piemērošanu 75 miljonu dolāru (40,73 miljonu latu) apmērā.

Otrajā valstu kategorijā pašlaik ietilpst 14 valstis, tai skaitā Krievija, Argentīna, Brazīlija un Indija.

Trešajā valstu kategorijā, kurā atrodas arī Latvija, iekļautas 36 valstis. Šajā kategorijā atrodas arī Lietuva, kā arī tādas valstis kā Baltkrievija, Azerbaidžāna, Uzbekistāna, Turkmenistāna, Kazahstāna un Tadžikistāna. Trešajā kategorijā atsevišķā pozīcijā iekļauta arī Eiropas Savienība (ES) kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!