Foto: F64
ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Deividsons otrdien tiksies ar premjerministru Valdi Dombrovski (V) un Saeimas priekšsēdētājas biedriem Andreju Klementjevu (SC) un Gundaru Daudzi (ZZS), informēja ASV vēstniecība Latvijā.

Otrdien viņam ir paredzēta tikšanās arī ar Ebreju kopienas pārstāvjiem, deputātiem no Saeimas Ārlietu komisijas, tieslietu ministru Aigaru Štokenbergu (V) un ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Trešdien Deividsons tiksies ar Saeimas deputātiem, ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski (V) un Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andri Teikmani.

Jau ziņots, ka pirmdien vizītē Latvijā ieradās Deividsons, lai apspriestu holokausta laikā atsavinātā ebreju kopienas un bezmantinieku īpašuma atdošanu. Vizīte ilgs līdz trešdienai, un tās gaitā Deividsons tiksies arī ar Saeimas deputātiem un valdības pārstāvjiem, kā arī Latvijas Ebreju kopienas un citu sabiedrisko organizāciju biedriem. Šo tikšanos nolūks ir meklēt ceļus, kā veicināt šī jautājuma atrisināšanu.

Summa, kas tiek minēta ebreju kopienas īpašumu kompensēšanai, ir ap 30 miljoniem latu. Holokaustā cietušo ģimenes sagaida, ka Latvija šīs kompensācijas atlīdzinās, un pašlaik, kad valsts budžets ir pieņemts, tās grib atsākt sarunas, kas nebija iespējamas iepriekšējās valdības laikā, skaidroja Kristovskis un piebilda, ka viņam neesot vienotas atbildes šajā jautājumā, ņemot vērā, ka kompensāciju izmaksai būtu jātērē Latvijas nodokļu maksātāju nauda.

Ministrs piebilda, ka kompensācijas tiek prasītas par vairākiem īpašumiem Latvijā, kuriem nav juridiski tiesiskas pārmantojamības, - ebreju organizācijas, kam piederējuši šie īpašumi, ir likvidētas, cilvēki ir gājuši bojā.

Ņemot vērā demokrātijas un tiesiskuma principu, patiesība ir kaut kur pa vidu - "soli pa solim ir jāpēta situācija, tad var saprast, kas īsti ar katru konkrēto īpašumu ir", uzskata Kristovskis un piebilst, ka identiski kompensāciju principi būtu jāattiecina uz visu nāciju cietušajiem.

Deividsona vizīte Latvijā būs pirmā kopš viņa amatā stāšanās 2010.gada aprīlī, un tās laikā plānots apspriest Deividsona mandātā ietvertos jautājumus - holokausta izglītība, piemiņa, pētniecība un īpašumu restitūcija.

Vizītes laikā tiks diskutēts par restitūciju izmaksu jeb finansiālu atlīdzināšanu ebreju kopienai par sabiedrisko un bezmantinieku ebreju īpašumiem, par kuriem vēl nav samaksāta kompensācija un kuri nacistu okupācijas laikā tika atņemti kopienai vai arī ebrejiem, kuri un kuru ģimenes tika nogalinātas holokaustā.

"Tā kā ebreju organizācijas nacistu okupācijas laikā tika iznīcinātas, tad ebreju kopiena nevarēja izmantot restitūciju pieprasīšanas laiku sākuma posmā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tagad, kad ebreju kopiena ir sevi atjaunojusi, ASV vēlme ir atbalstīt dialogu starp Latvijas valdību un kopienu, lai atrisinātu šos būtiskos jautājumus, kas saskan ar Prāgas pamatnostādnēm, ko pagājušā gada jūnijā atbalstīja Latvija, ASV un 41 cita valsts," skaidroja ASV vēstniecība.

"Pirms nomirst pēdējie holokaustā izdzīvojušie, šie īpašumi noteikti ir jāatdod atpakaļ," uzsvēra ASV vēstniecība, norādot, ka saskaņā ar Prāgas pamatnostādnēm, ja īpašuma atgūšana nav iespējama, piemērots risinājums ir taisnīga kompensācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!