Foto: F64
Drošības stiprināšanai Baltijas valstīs Amerikas Savienotās Valstis (ASV) grasās uz Latviju sūtīt karavīru vienību – tā dēvēto "Stryker brigade" – ātras reaģēšanas, augstu tehnoloģiju un moderna bruņojuma brigādi, ceturtdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Militārajā terminoloģijā brigāde nozīmē lielu armijas vienību, kurā dienē 1000 līdz pat 8000 kareivju. Salīdzinājumam laikraksts atgādina, ka Latvijas profesionālajā armijā ir ap 4000 karavīru, secinot, ka tādejādi pēc Latvijas aizsardzības mērogiem, amerikāņi grasās atsūtīt uz šejieni armiju un "nometināt to faktiski uz pastāvīgu dzīvi".

"Stryker brigade" veidojot vairāk nekā 300 vieglās kaujas mašīnas "Stryker", ko iespējams transportēt ar lidmašīnām, un 4509 karavīri.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts laikrakstam apstiprinājis, ka ASV apsver iespēju rotēt savas armijas brigādes Eiropā un tas varētu attiekties arī uz Latviju.

"Bet vai tas nozīmē visu brigādi vai tikai daļu; cik lielu un uz cik ilgu laiku; kā tas viss izskatīsies - to visu mēs vēl runāsim," laikrakstam atzinis Sārts.

Līdz šim izskanējis, ka rotācijas periods varētu būt gads, taču Sārts atzinis, ka iespējams arī daļējs karaspēka nometinājums uz pusgadu.

Gala lēmumu par ASV spēkiem Latvijā pieņemšot ASV prezidents.

Taujāts, cik drīz stratēģiskā partnera armija varētu ierasties, valsts sekretārs lēš, ka "gads un uz augšu".

Laikraksts atzīmē, ka šis esot vidēja termiņa drošības risinājums, savukārt īstermiņā atbilde uz notikumiem Krimā būs intensīvāka gaisa patrulēšana un biežākas mācību operācijas ar daudzskaitlīgāku sabiedroto piedalīšanos.

ASV bruņoto spēku apmešanās Latvijā būs ļoti nozīmīgs notikums, jo pēc neatkarības atgūšanas un Krievijas armijas aiziešanas svešas valsts karaspēks Latvijā pastāvīgi nav uzturējies, atgādina laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!