Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecībai piederošajā zemesgabalā Rīgā, Kalnciema ielā, kur taps jaunā vēstniecības ēka, nocirsts viss ābeļdārzs, lai gan koku zari ir pilni ar āboliem.
Būvdarbus veic SIA "Vides faktors". Būvdarbu vadītājs Aivars Kalniņš paziņoja, ka ābeles neesot koki, proti, to ciršanai nav nepieciešama Vides departamenta atļauja, tādēļ varot uzskatīt, ka "zemesgabalā nav nocirsts neviens koks". Atļaujas citu koku ciršanai esot saņemtas jau jūnija beigās.

"Man kā dārzkopim slikti palika, ieraugot to visu barbarismu, kā tur izcirstas ābeles. Var jau būt, ka es pārāk emocionāli reaģēju, bet tas dārzs taču ir bērnunamu bērnu stādīts," atzīst Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis (TP).

Pēc viņa teiktā, laikā, kad zemesgabals tika piešķirts ASV vēstniecībai, tika solīts, ka zaļā zona un ābeļdārzs tikšot saglabāti.

"Zaļie jau toreiz ļoti iebilda pret šādu rīcību. Taču līgumu ar vēstniecību parakstīja, solot, ka izturēsies ļoti saudzīgi - izcirtīs tikai tās ābeles, kas nebūs veselas," sacīja Ārgalis.

Vicemērs uzskata, ka šāda rīcība vēstniecībai godu nedara.

Uz zemesgabala esošo augļudārzu līdz zemesgabala atsavināšanai izmantoja Rīgas Mūzikas internātskolas audzēkņi. Savulaik to stādījuši šobrīd jau pazīstami mūziķi. ASV vēstniece Latvijā Ketrīna Toda Beilija, aprīlī tiekoties ar Rīgas domes priekšsēdētāju Jāni Birku (TB/LNNK), solīja saglabāt zemesgabalā esošo ābeļdārzu.

ASV vēstniecības Preses un kultūras nodaļā norāda, ka, sagatavojot vietu ASV vēstniecības jaunās ēkas celtniecībai, vēstniecība tieši sadarbojas ar Rīgas pilsētas vadību, lai pārliecinātos, ka visi ar vidi saistītie jautājumi un noteikumi ir ņemti vērā un tiek ievēroti.

Kā ziņots, ASV jaunā vēstniecības ēka tiks celta uz pašvaldībai iepriekš piederējuša aptuveni četrus hektārus liela zemesgabala Kalnciema un Remtes ielas stūrī. Beilija un bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks (JL) pagājušā gada 18.septembrī parakstīja pirkuma līgumu par pašvaldībai piederoša zemesgabala iegādi.

Aksenoks norāda, ka neatminas, vai līguma slēgšanas laikā izskanējuši solījumi saglabāt ābeļdārzu.

Savukārt Ārgalis apgalvoja, ka tieši Aksenoks pārliecinājis Rīgas domes deputātus par nepieciešamību nodot zemi ASV vēstniecības rīcībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!