Foto: LETA
Prokuroriem nav vienotas nostājas un vienādos salīdzināmos apstākļos personām tiek celtas atšķirīgas apsūdzības lietās par naudas atmazgāšanu, kas vēlāk noved pie atšķirīgiem tiesu spriedumiem, piektdien Augstākās tiesas (AT) plēnumā sacīja Senāta Krimināllietu departamenta (KLD) priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers prokuratūras gada sanāksmē februāra beigās pauda sašutumu par tiesas piespriestajiem visai liberālajiem sodiem naudas atmazgātājiem, kā arī par prokuroru attieksmi, tos nepārsūdzot.

Savukārt Dzalbe, informējot AT tiesnešus un senatorus par ģenerālprokurora ziņojumā paustajām tēzēm, pastāstīja, ka AT Senāta KLD 2011.gadā ap 5% lietu bijušas par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un naudas atmazgāšanu jeb noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Šobrīd senatori padziļināti pēta šīs lietas un strādā pie vienotas tiesu prakses veidošanas, kas nav viegls uzdevums, jo arī prokuroriem nav vienotas nostājas šajā lietās.

Dzalbe sacīja, ka lielā daļā naudas atmazgāšanas lietu tiek panāktas vienošanās par sodu, kas skaidrojamas ar apsūdzēto vēlmi ātrāk atbrīvoties no tiesvedības un procesuālo ekonomiju. Tas, ka prokurori spriedumus šajās lietās nepārsūdz, apliecina arī to, ka spriedumi bijuši taisnīgi.

Senators informēja, ka saistībā ar šo lietu izmeklēšanu tiesnešiem bijušas diskusijas gan ar Finanšu policijas izmeklētājiem, gan prokuroriem un maijā paredzētas tikšanās ar tiesībzinātņu speciālistiem, lai par šiem jautājumiem diskutētu.

Šogad AT jau sākusi pētīt lietas, kurās prokuratūra iesniegusi protestus, un analizēs gan to kvalitāti, gan prokuroru sniegtos viedokļus lietās, kurās tie sniegti. Dzalbes skatījumā, šis būs noderīgs pētījums.

Viņš arī sacīja, ka šobrīd KLD strādā pieci senatori un ir aktuāls jautājums par sestā senatora piesaisti. AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs viņam solīja, ka nākamajos gados likumdevējs paredzējis palielināt šī departamenta senatoru skaitu pat līdz desmit tiesnešiem.

AT apkopotā informācija liecina, ka 2011.gadā Senāta KLD saņēmis 726 lietas, izskatījis 957 lietas, bet nepabeigto lietu atlikums gada beigās bijis 55 krimināllietas.

Kopumā AT tiesu palātas un Senāta departamenti 2011.gadā saņēmuši 4986 lietas, izskatītas 4777 lietas, un nepabeigto lietu atlikums gada beigās bijis 3064 lietas. 2010.gadā AT nepabeigto lietu skaits bijis 2922, AT bija izskatījusi 4518 lietas, bet izskatīšanai saņemtas 4970 lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!