Ministru Kabineta komiteja pirmdien atbalstīja jaunās Rīgas akustiskās koncertzāles būvniecības koncepciju, kas paredz celtniecību uzticēt Kultūras ministrijas izveidotajai aģentūrai “Jaunie trīs brāļi” un būvēt zāli AB dambī, kas valstij izmaksās aptuveni 30 miljonus latu, portāls “Delfi” uzzināja valdības Komunikācijas departamentā.
Pērn novembrī izveidotā laikmetīgās mākslas muzeja un akustiskās koncertzāles Projektu koordinācijas komisija atbalstīja arhitektu seminārā ieteikto risinājumu - būvēt zāli uz Krišjāņa Valdemāra dambja (AB dambis), veidojot kultūras objektu grupu Daugavas kreisajā krastā jaunās Nacionālās bibliotēkas ēkas tuvumā, kas pilsētas attīstības procesā nodrošinās kultūras pieejamību šai teritorijai. Koncertzāles atrašanās iepretī Vecrīgas reprezentatīvākajai daļai atbilst valdības deklarācijā uzstādītajai iecerei – uzcelt nacionālas nozīmes koncertzāli Rīgā.

Kultūras ministrijas būs jānoslēdz līgums ar Rīgas Brīvostu ar AB dambja izmantošanu zāles celtniecībai, līdz 19.maijam sagatavot arī grozījumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības likumā un aģentūras “Jaunie trīs brāļi” izveidošanas dokumentus.

Topošajai aģentūrai būs jāpiesaista konsultanti zāles skiču konkursa sagatavošanai, jāvada tehniskā projekta izstrāde un būvniecība. Ministrijas savukārt gatavos nepieciešamus normatīvos aktus un piesaistīs finansējumu, ka arī kontrolēs projekta īstenošanu.

Aģentūras darbības finansēšanai nepieciešamie līdzekļi pieejami no Kultūras ministrijai piešķirtajiem līdzekļiem, kas paredzēti akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai un no Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam piešķirtajiem līdzekļiem. Līdz aģentūras darbības uzsākšanai projekta vadība jāuzņemas Kultūras ministrijas centrālajam aparātam.

Par finansējumu visa projekta īstenošanai ministrijai būs jāsagatavo rīkojums, kuru jāiesniedz valdībai līdz nākamā gada augustam. Projekta kopējās izmaksas ir 30,13 miljoni latu. Līdz šim valdība jau piešķīrusi 7 miljonus latu, taču 400 000 no tiem ar valdības piekrišanu iztērēti citam mērķim. Par atlikušajiem 6,6 miljoniem latu ministrija var sagatavot skiču un tehnisko projektu, ka arī uzsākt būvlaukuma sagatavošanu.

Savukārt no 2007. līdz 2009.gadam zāles celtniecībai būs nepieciešami vēl 23 miljoni latu. Piemēram, dambja un krastmalas stiprināšana izmaksās 3,2 miljonus latu, projektēšanas darbi – 1,7 miljonus latu, pilsētas infrastruktūras pārveidošana – 5,3 miljonus latu, bet elektroapgādes un apgaismojuma inženierkomunikācijas – vienu miljonu latu. Jaunajā akustiskajā koncertzālē iecerēts izmitināt Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Valsts akadēmisko kori un Kamerorķestri. Plānots, ka koncertzāli veidos viena liela un viena mazāka zāle, publiskā zona, kā arī telpas mūziķu ikdienas darbam - mēģinājumu telpas, garderobes, administratīvās telpas, tehniskās telpas, bibliotēka, arhīvu telpas, noliktavu telpas un citas. Lielā zāle paredzēta 2835 kvadrātmetru platībā ar 1500 skatītāju vietām un skatuvi, uz kuras vienlaicīgi varētu atrasties 120 mūziķi. Paredzēts, ka lielajā zālē atradīsies arī ērģeles. Mazā zāle iecerēta 1205 kvadrātmetru platībā ar 400 skatītāju vietām un skatuvi, uz kuras varētu vienlaicīgi atrasties 40-50 mūziķi. Koncertzāle būtu paredzēta galvenokārt akadēmiskās mūzikas atskaņošanai. Lielo zāli arhitektiem uzdots veidot piemērotu romantiskas simfoniskās mūzikas un vokālās mūzikas atskaņošanai, bet mazo zāli - kamermūzikas atskaņošanai, bet ar nosacījumu, ka tajā būtu iespējams atskaņot arī elektronisko mūziku un rīkot dažāda rakstura pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!