Foto: LETA
Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, lai nākamgad nesamazinātos amatpersonu algas un tās saglabātu līdzšinējā līmenī.

Pašlaik amatpersonām algu aprēķina, vidējai darba samaksai piemērojot koeficientu. Centrālās statistikas pārvaldes publicētais valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmērs 2011.gadā tika iesaldēts un noteikts 2009.gada pirmā pusgada līmenī.

Lai arī 2012.gadā saglabātu algu apmēru šā gada līmenī, valdība nolēma grozīt koeficientus, jo pretējā gadījumā nākamgad būtu jāpiemēro 2010.gada rādītājs, kas ir zemāks nekā 2009.gada apmērs. Tādējādi nākamgad samazinātos vēlēto amatpersonu algas.

Likums attieksies uz Saeimas un pašvaldību deputātiem, valdības locekļiem un Saeimā ievēlētajām un apstiprinātajām amatpersonām.

Pašlaik Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz prēmēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekus par sekmīgu ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošanu. Valdība nolēma, ka nākamgad izmaksāt prēmijas varēs ne tikai VID, bet arī citu institūciju darbiniekiem, kuri apkaro ēnu ekonomiku. Šī norma attiektos uz, piemēram, Valsts darba inspekcijas, Valsts robežsardzes, Valsts policijas amatpersonām un darbiniekiem. Likumprojekts paredz, ka lēmums par šo amatpersonu prēmēšanu ir jāpieņem Ministru kabinetam.

Valdība, virzot šo likumprojektu, arī nolēmusi atteikties no ieceres iekļaut vienotajā atalgojuma sistēmā Latvijas Bankas amatpersonas. Šāds lēmums pieņemts, jo Latvijas Banka ir informējusi Finanšu ministriju, ka tā jau pašlaik ievēro solidaritātes principu un Latvijas Bankas amatpersonu atlīdzības noteikšanas principi ir samēroti ar tiem principiem, kas tiek noteikti atlīdzības likumā, piemēram, attiecībā uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas amatpersonām un darbiniekiem.

Likumprojekts paredz uzdevumu Ministru kabinetam arī izstrādāt normatīvo aktu, kurā paredzēt konkrētus gadījumus, kuros amatpersonām, kuru darba pienākumu izpilde ir saistīta ar apdraudējumu, risku dzīvībai vai veselībai, ir tiesības pretendēt nelaimes gadījuma pabalstu.

Likumprojekts iekļauts nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu paketē. Galīgajā lasījumā par budžetu plānots lemt 15.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!