Ministru kabinets otrdien atbalstīja Nacionālā daudzfunkcionālā ciklotrona centra izveidošanas koncepcijas projektu, kas apredz veidot Salaspils kodolreaktora teritorijā ciklotrona centru, informēja Vides ministrijas Komunikācijas nodaļā.
Projekta realizēšana uzsākta, lai risinātu jautājumus medicīnas, zinātnes un izglītības jomās, kā arī ņemot vērā ekonomiskos apsvērumus ciklotrona centra izvietošanai reaktora teritorijā.

Atbilstoši Salaspils kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas koncepcijai ciklotrona centra izvietošana reaktora teritorijā samazinātu reaktora likvidēšanas izmaksas.

Ciklotrons, kā radiofarmaceitisko preparātu avots ir izmantojams agrīnā vēža un metastāžu diagnostikā, profilaksē un ārstēšanā, kā arī sirds un asinsvadu slimību un neiroloģisko problēmu diagnostikā. Mirstība no ļaundabīgiem audzējiem Latvijā ir 2 reizes augstāka nekā citās ES valstīs, kas liecina par nepietiekamiem profilaktiskajiem pasākumiem un vēlīnu diagnostiku.

Vispiemērotākā agrīnās diagnostikas tehnoloģija ir pozitronu emisijas tomogrāfija (PET), kura neilgā laikā ir ieņēmusi stabilu vietu starp diagnostiskajiem izmeklējumiem un kļūst arvien pieprasītāka. Kaut arī PET izmeklēšana ir salīdzinoši dārga, tomēr kopējās ārstēšanas izmaksas ievērojami samazinās, ja terapijas stratēģija un realizācija balstās uz precīzu diagnostiku un terapijas kontroli.

Zinātnē un izglītībā ciklotrona centrs ļaus attīstīt jau izveidotās zinātnes nozares, kurās izmanto jonizējošo starojumu, kodolfizikas, un radioķīmijas metodes, kā arī veikt zinātniskos pētījumus, tādās strauji augošās un nozarēs kā farmācija, medicīna, biomedicīniskās zinātnes un materiālu zinātnes. Ciklotrona centrs ļautu plašāk iesaistīties starptautiskos zinātniskos projektos, kā arī būtu iespējas sagatavot augstākās izglītības speciālistus kodolmedicīnas, radiācijas ķīmijas, kodolfizikas, u.c. jomās;

Ražošanas nozarēs ciklotronu centrs būtu izmantojams materiālu apstrādei ar jonizējošo starojumu, kā arī mikropiemaisījumu kontrolei (tai skaitā, nanomateriāliem) un dažādu materiālu virsmas modificēšanai, u.c. Ciklotronā iegūtos radiofarmaceitiskos preparātus varēs izmantot ne tikai Latvijā, bet arī būs iespējams veikt vairāku preparātu izvešanu (tirdzniecību) ārpus Latvijas, ņemot vērā, ka tuvākajās kaimiņvalstīs nav izveidoti šādi ciklotronu centri.

MK sēdē tika atbalstīts koncepcijā ietvertais risinājuma variants, kas paredz ciklotrona centra izveidošanu piesaistot privāto sektoru – noslēdzot līgumu ar privāto partneri ar atbilstošiem nosacījumiem par ciklotrona centra izveidi. Kopējās izmaksas – 23,7 miljoni latu, no kuriem papildus nepieciešamais finansējums no valsts budžeta (laikposmā no 2007.-2010.gadam) ir 8,4 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!