No iesniegtajiem 238 biznesa plāniem Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) šogad atbalstīs 80 bezdarbnieku izstrādāto biznesa plānu īstenošanu, informēja NVA.

Pasākumā kopumā sākotnēji piedalījās 266 bezdarbnieki no visiem Latvijas reģioniem, taču konsultāciju rezultātā tika izstrādāti nedaudz mazāk biznesa plānu.

Kā skaidro NVA, 80 perspektīvāko biznesa plānu izvērtēšanā tika ņemta vērā gan biznesa plāna izstrādes kvalitāte, gan konkrētā projekta dzīvotspēja un atbilstība esošajiem darba tirgus apstākļiem, gan paredzēto ieguldījumu izlietojuma pamatojums un citi kritēriji.

Tā 2009.gadā biznesa plānu īstenošana atbalstīta tādās jomās kā medicīniskā rehabilitācija, biohumusa ieguve, izmantojot sliekas, alternatīva kurināmā ražošana, ekoloģiskā mēslojuma ražošana, ārpakalpojuma sniegšana darba aizsardzības jomā, energoaudita pakalpojumu sniegšana, tekstilrūpniecība, rokdarbu izgatavošana, tirdzniecība, ādas māksliniecisko priekšmetu izgatavošana, internetveikala izveide, attīstošo rotaļlietu ražošana, amatniecība, keramika, vides dizains, māksla, izklaide, atpūta, tirdzniecība un sadzīves iekārtu remonts, sabiedriskā ēdināšana, galdniecība, kā arī citās jomās.

Labāko projektu autoriem NVA piedāvā konsultācijas biznesa plāna īstenošanas pirmajā pašnodarbinātības vai komercdarbības gadā un piešķir vienreizēju dotāciju līdz 4000 latu apjomā biznesa plānā minētajām nepieciešamajām iegādēm, kā arī biznesa plāna īstenošanas pirmajos sešos mēnešos tiek maksāta mēneša dotācija valstī noteiktās minimālās darba algas apmērā.

Turklāt pirmo divu gadu laikā tiek veikta atbalstīto biznesa plānu īstenošanas uzraudzība.

NVA atgādina, ka jau otro gadu īsteno šo aktīvo nodarbinātības pasākumu, kas palīdz bezdarbniekiem ar iepriekšēju sagatavotību un ievirzi komercdarbības veikšanā uzsākt komercdarbību un pašnodarbinātību un veiksmīgi darboties izvēlētajā jomā ne mazāk kā divus gadus.

Kad biznesa plāni tiek sagatavoti, eksperti tos izvērtē un nosaka perspektīvākos plānus, kuru īstenošana notiek ar NVA atbalstu. Pārējos sagatavotos biznesa plānus bezdarbnieki var pilnveidot un īstenot, tādējādi radot jaunas darba vietas.

Pasākumā piedalās tie bezdarbnieki, kuri ieguvuši profesionālo vai augstāko izglītību uzņēmējdarbības, biznesa vadības vai citā tām pielīdzināmā jomā, vai arī tie, kuri bezdarbnieku profesionālās apmācības laikā apguvuši izglītības programmas, kas nodrošina nepieciešamās zināšanas uzņēmējdarbības vai projektu vadības jomā. Tāpat pasākumā var piedalīties bezdarbnieki, kuri ieguvuši augstāko vai vidējo profesionālo izglītību un konkurētspējas paaugstināšanas pasākumu laikā apguvuši neformālās izglītības programmas ar uzņēmējdarbību vai projektu vadību saistītā jomā.

NVA informē, ka 2008.gadā pasākumā "Atbalsts komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai" bija iesaistīti 93 Rīgas un Latgales reģiona bezdarbnieki.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!