Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien, 11. janvārī, lēma atcelt līdz šim spēkā esošo ierobežojumu ieceļot no omikrona skartajām valstīm, tāpat turpmāk netiks liegta ieceļošana Latvijā tiem ārvalstniekiem, kuriem piešķirta termiņuzturēšanas atļauja kā jaunuzņēmuma dibinātājam.

Līdz šim spēkā esošā rīkojuma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu redakcija paredzēja liegu ieceļot no atsevišķām omikrona skartajām Āfrikas valstīm - Dienvidāfrikas, Lesoto, Botsvānas, Zimbabves, Mozambikas, Namībijas, Svatini un Malāvijas.

Tomēr, ņemot vērā, ka patlaban omikrons jau plaši izplatās vietējā sabiedrībā un ievestie gadījumi nav tik nozīmīgi, Operatīvā vadības grupa paudusi pārliecību, ka nav nepieciešams noteikt aizliegumu ieceļot no omikron īpaši skartajām valstīm.

Tāpat šajos gadījumos vairs netiks prasīts obligāti veikt testēšanu pirms ieceļošanas vai uz robežas. Tiem apzinīgajiem ceļotajiem, kas vēlas atklāt, vai nav inficējušies ar Covid-19, šāda iespēja tiek dota.

Vienlaikus valdība lēma veikt grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", ar kuriem turpmāk būs atļauts Latvijā ieceļot tiem ārzemniekiem, kuru ierašanās saistīta ar jaunuzņēmuma dibinātāju termiņuzturēšanas atļaujas saņemšanu.

"Tā kā nav paredzama epidemioloģiskās situācijas turpmākā gaita un pārskatāmā laika periodā nav plānots mazināt līdz šim noteiktos personu pārvietošanās ierobežojumus, jaunuzņēmumu dibinātājus kā ekonomikas atlabšanai būtisku sabiedrības grupu, vēlams iekļaut kā vienu no grupām, kas drīkst ieceļot Latvijā," teikts grozījumu pamatojumā.

Paredzams, ka ārzemnieki, kuri varēs ierasties Latvijā, vidēji mēnesī nepārsniegs 15 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!