Valdība otrdien akceptēja Vides ministrija ierosinājumu atļaut lietot azbesta šķiedru saturošus materiālus, piemēram, šīfera jumtu segumus, kas nodoti ekspluatācijā līdz 2001.gadam.
Vides ministrija informēja, ka iepriekš noteikumi atļāva ekspluatēt azbestu saturošos produktus, kas iebūvēti vai nodoti ekspluatācijā pirms 2001.gada, līdz to darbības beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2010. gadam.

Tas nozīmētu, ka visiem, kuru īpašumā esošo ēku jumtu segums ir azbestu saturošais šiferis, ir pienākums nomainīt to pret citu jumtu segumu līdz 2010.gadam. Jumta seguma maiņas izdevumi ir paša ēkas īpašnieka ziņā.

Pēc Vides ministra Raimonda Vējoņa iniciatīvas izstrādātie noteikumu grozījumi paredz atļaut ekspluatēt šiferi un citus produktus līdz to darbības beigām, nenosakot termiņu to nomaiņai.

Vides ministrija norāda, ka pienākums nomainīt šifera jumtu segumu prasītu ieguldījumus ne tikai jumta seguma nomaiņai, bet arī šīfera nodošanai apglabāšanai tam speciāli paredzētās vietās.

Pēc ekspertu aplēsēm Latvijā ir aptuveni 1,5 līdz 2 miljoni kvadrātmetru azbesta cementa plākšņu (šīfera) jumta segumu. Tā kā jumta seguma nomaiņas izdevumi ir jāsedz ēkas īpašniekiem, ir nepieciešami ievērojami materiālie resursi ne tikai jumta seguma nomaiņai, bet arī šīfera nodošanai apglabāšanai tam speciāli paredzētās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!