Foto: LETA
Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols piektdien parakstījis rīkojumu, atceļot slepenības statusu atsevišķām Jūrmalas rezidences telpām, portālu "Delfi" informēja prezidenta kancelejas Preses dienestā.

"Saskaņā ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzdevumu, Valsts prezidenta kanceleja ir izvērtējusi atsevišķu Jūrmalas rezidences telpu slepenības statusa nepieciešamību un sniegusi Valsts prezidentam atzinumu par telpu īpašā statusa atcelšanas pamatotību," vēsta Preses dienests. Tā rezultātā Ozols atcēlis 2008.gada 25.novembra rīkojumā noteikto slepenības statusu telpām.

Prezidenta kanceleja skaidro, ka saskaņā ar likumu par valsts noslēpumu, valsts noslēpums ir "tāda militāra, politiska, ekonomiska, zinātniska, tehniska vai cita rakstura informācija, kura iekļauta Ministru kabineta apstiprinātā sarakstā un kuras nozaudēšana vai nelikumīga izpaušana var nodarīt kaitējumu valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm".

Ņemot vērā Bērziņa lēmumu neizmantot Jūrmalas rezidenci darbam un dzīvošanai, ir zudis pamats Jūrmalā, Zigfrīda Meierovica prospektā 31 esošās Valsts prezidenta vasaras rezidences telpu īpašajam statusam.

Kā vēstīts, Bērziņš nolēmis nedzīvot Jūrmalas rezidencē, taču par ēkas turpmāku izmantošanu vēl tiek domāts. Ozols iepriekš atzina, ka situācija ir problemātiska, jo Jūrmala un Rīgas pils ir likumā minētās prezidenta rezidences. Turklāt Jūrmala ir valsts stratēģiski svarīgo objektu sarakstā. "Vēl nezinām risinājumu," viņš piebilda.

Savukārt uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina teica, ka pagaidām VNĪ nav saņēmuši oficiālu informāciju, ka Jūrmalas rezidence netiks izmantota. "Katrā ziņā nekustamo īpašumu VNĪ arī turpmāk apsaimniekos, tehniski uzraudzīs, un, ja arī rezidence netiks pastāvīgi lietota, ēkas tehnisko stāvokli tas neietekmēs," norādīja Laukšteina.

Nomas maksa par Jūrmalas rezidenci ir 18 170 latu mēnesī, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Nākamgad tā paredzēta līdzšinējā līmenī. Šajā summā ietilpst apsaimniekošana, apdrošināšana, nekustamā īpašuma nodoklis par zemi un veiktie lielie ieguldījumi, jo tieši nomas maksas veidā tiek atdoti remontdarbos ieguldītie līdzekļi.

Jau vēstīts, ka prezidents Bērziņš mitinās dzīvoklī Vecrīgā un lauku mājās Amatas novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!