Foto: F64

Atkal aktualizējies jautājums par kompensācijām ebreju draudzēm - premjers Valdis Dombrovskis (V) uzdevis tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (NA) izveidot darba grupu, kura apzinātu ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām līdz 1940.gada 17.jūnijam piederējušo īpašumu sarakstu, portālam "Delfi" apliecināja Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Premjera rezolūcija izdota 1.jūnijā, un darba grupa ministram jāizveido divu nedēļu laikā.

Premjera rīcība sekojusi pēc maija vidū saņemtās Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes vēstules, kurā valdība aicināta meklēt risinājumus ebreju īpašumu kompensēšanas jautājumiem. Vēstulē arī atgādināts, ka Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm, kurā šis jautājums vēl nav sakārtots.

Dombrovska rezolūcija paredz, ka pagaidām tiek izveidota tikai darba grupa, kura apzinās ebrejiem piederējušos īpašumus. Citus uzdevumus premjers nav devis, uzsvēra Panke.

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (NA) uzskata, ka jautājumu par ebreju īpašumu restitūciju nevar lemt vienas ministrijas ietvaros. Arī NA frakcija piekrīt ministram, ka par šo jautājumu būtu jālemj visu koalīcijas partiju vai pat visu Saeimā esošo politisko spēku pārstāvjiem, portālu "Delfi" informēja ministra pārstāve Līga Ādamsone.

Tāpēc Bērziņš par šo jautājumu iecerējis runāt nākamnedēļ koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē.

Jau ziņots, ka iepriekšējais ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) pērn atzina, ka īpašumu vērtība, par kuriem ebreju organizācijas risina sarunas par kompensācijām no Latvijas, ir aptuveni 30 miljoni latu.

"Runa ir par īpašumiem, kuriem nav juridiski tiesisku mantinieku no ebreju organizācijām [..] Šo īpašumu summa, pēc aplēsēm, ir aptuveni 30 miljoni," sacīja Kristovskis.

2011.gada sākumā vizītē Latvijā ieradās ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Dāvidsons, lai ar valdības ierēdņiem un ebreju kopienas pārstāvjiem apspriestu nacistu okupācijas laikā ebrejiem atņemto īpašumu atgūšanu vai to vērtības kompensēšanu. Dombrovskis iepriekš atzina, ka jautājums par īpašumu kompensāciju ebreju kopienai tiek vērtēts un šajā diskusijā būtisks būs valdības koalīcijas un parlamenta viedoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!