Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jūnijā un jūlijā veiktajās septiņu augstāko izglītības iestāžu pārbaudēs divās augstskolās - Inženierzinātņu un informatīvo tehnoloģiju augstskolā (IITA) un Sociālo tehnoloģiju augstskolā (STA) - atklājusi būtiskus augstskolu likuma pārkāpumus, informēja IZM preses sekretārs Artis Jurkevics.
Inženierzinātņu un informatīvo tehnoloģiju augstskolā (IITA) pārbaudē atklāti būtiski likuma pārkāpumi, piemēram, programmu beidzējiem nelikumīgi izsniegti diplomi ar Latvijas Republikas ģerboni, lai gan IITA nav akreditēta augstākās izglītības iestāde un arī tās programmas nav akreditētas. Par to nomaksāts 50 latu naudas sods.

Vairākās studentu lietās nav dokumentu par vidējo izglītību, studentu kartēs nav norādīts kredītpunktu skaits, diplomā norādīto apgūto kredītpunktu skaits (215) neatbilst reālajam studiju laikam augstskolā.

Ministrija norādīja, ka konstatētā nelikumīgu izglītības dokumentu izsniegšana ir rupjš augstskolu likuma normu pārkāpums. Veicot pārbaudi akadēmijas juridiskajā adresē, konstatēts, ka tā tur neatrodas. Augstskolā nav Satversmes sapulces ievēlēšanas protokolu, Satversme nemaz nav apstiprināta Satversmes sapulcē.

Vairākās studentu personu lietās nebija atrodami vidējo izglītību apliecinoši dokumenti, līdz ar to pārkāpts likums, jo augstskolu studentiem nepieciešams vidējo izglītību apliecinošs dokuments. Vairāki studenti bez 1.kursa apgūšanas uzreiz imatrikulēti 2.kursā, arī par to uzlikts 50 latu naudas sods. Pārbaudot IITA no citām augstskolām imatrikulēto studentu kartes, konstatēts, ka gandrīz visiem kursiem IITA kartēs uzrādīts vairāk kredītpunktu nekā izdotajās akadēmiskajā izziņās.

Arī Sociālo tehnoloģiju augstskolā (STA) pārbaudē atklāti būtiski augstskolu likuma pārkāpumi, piemēram, STA īstenotā programma jurista kvalifikācijas iegūšanai nepilna laika studijās 2,5 gados nav saņēmusi nedz Licencēšanas komisijas, nedz Akreditācijas komisijas izvērtējumu un akceptu.

STA izsniegtās tiesības īstenot akreditēto programmu "Tiesību zinātnes" nozīmē, ka šī programma 5. līmeņa profesionālās kvalifikācijas ieguvei nav īsāka par 4 gadiem. Tātad STA maldina studentus, ka šī ir tā pati programma, kas ir saņēmusi licenci un akreditāciju.

STA bez licences un bez akreditācijas īstenotajā programmā tiek lietots realitātei neatbilstošs kredītpunktu apjoms. Pārkāpts augstskolu likums, kas paredz, ka nepilna laika studijas ir studijas, kur ir mazāk nekā 40 kredītpunktu akadēmiskajā gadā un mazāk nekā 40 akadēmiskās stundas nedēļā. Pilna laika studiju programmai 2,5 gados atbilst 100 kredītpunktu, taču STA dokumentos fiksē 183 kredītpunktus. STA arī patvaļīgi samazinājusi studiju ilgumu no 40 (dažās programmās pat 42) līdz 32-36 nedēļām. Tāpat konstatēti vairāki citi pārkāpumi: pārkāpumi studiju procesā, par ko sastādīts akts, nepilnības diplomu reģistrācijas grāmatās, svītrojumi, labojumi, diplomu reģistrācijas grāmata nav pareizi noslēgta (atstātas brīvas lapas, uz grāmatu vākiem nav atzīmēts grāmatas slēgšanas datums).

Tāpat konstatēti trūkumi augstskolas vadības institūciju darbā, to lietvedībā, dokumentu izstrādāšanā un noformēšanā. Ņemot vērā iepriekš minēto, STA rektors Juris Celmiņš nav spējis nodrošināt augstskolu likumā minētās kompetences un atbildību - STA darbības atbilstību augstskolu likumam, citiem normatīvajiem aktiem. Tāpēc 2003.gada 8.jūlijā valdība Celmiņu atcēla no rektora amata. Pārbaude Sociālo tehnoloģiju augstskolā turpinās, jo STA uzrāda nepilnīgus dokumentus, to veic arī Valsts darba inspekcija, Valsts ieņēmumu dienests, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un citas kompetentās iestādes. Biznesa augstskolā "Turība" nav atklāti pārkāpumi nedz diplomu izsniegšanā, nedz lietvedībā.

Informācijas sistēmu augstskolā konstatēti vairāki mazāk būtiski lietvedības un dokumentu aprites pārkāpumi (dokumenti nav cauršūti, dažu studentu lietās trūkst dokumentu par studiju gaitu, atsevišķiem maģistrantiem nav uzņemšanas maģistra programmā pamatojuma dokumentu).

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā turpinās pārbaude, rektoram uzdots līdz 21.jūlijam atbildēt Izglītības un zinātnes ministrijai uz uzdotajiem jautājumiem.

Rēzeknes augstskolas pārbaudē atklāts, ka visi 2001. un 2002.gadā ievēlētie docenti vēlēti atbilstoši profesionālo studiju personāla prasībām, taču pasniedz Ekonomikas fakultātē akadēmiskajā programmā "Vadības zinātne", nebūdami zinātņu doktori.

Pārbaudot īstenotās studiju formas, konstatēts, ka 15 studenti studē kā eksterni profesionālajā studiju programmā, taču Rēzeknes augstskolas vadība tā arī nevarēja paskaidrot Izglītības valsts inspekcijas pārstāvim, kā šī studiju programma tiek īstenota, kādi līgumi noslēgti par to, kur izlietoti finanšu līdzekļi, kā arī to, kāpēc neformālā izglītība ieskaitīta augstākās izglītības programmās. Rēzeknes augstskolas Ekonomikas fakultātes dekāne iesniegusi ministram sīku Rēzeknes augstskolas rektores veikto nelikumību aprakstu, kas tiek izvērtēts.

Vidzemes augstskolā konstatēti vairāki studiju procesa, lietvedības un dokumentu aprites pārkāpumi, piemēram, nav pilnībā parakstīti atsevišķi un nav cauršūti neviens no Satversmes sapulces dokumentiem, prakšu apjoms kredītpunktos nesakrīt ar Ministru kabineta noteikumos norādīto, atzīmējamas atsevišķas nesakritības ierakstos, gan kursu nosaukumos, gan kredītpunktu aprēķinos, pārbaudes rezultāti vēl tiek apkopoti.

Jūnijā un jūlijā ministrija veica pārbaudi septiņās gan valsts, gan fizisku un juridisku personu dibinātās augstskolās: Biznesa augstskolā "Turība", Informācijas sistēmu augstskolā, Inženierzinātņu un informatīvo tehnoloģiju akadēmijā, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, Rēzeknes augstskolā, Sociālo tehnoloģiju augstskolā un Vidzemes augstskolā.

Pārbaudi veica Izglītības valsts inspekcija sadarbībā ar IZM Augstākās izglītības un zinātnes departamentu un Valsts darba inspekciju. Pārbaudē kā sabiedriskie uzraugi iesaistīti Latvijas Studentu apvienības valdes izvirzītie pārstāvji - juristi, izglītības vadības speciālisti u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!