Rīgas Centrālās bibliotēkas (RCB) filiālbibliotēka "Vidzeme" pēc rekonstrukcijas kļuvusi par ģimenes bibliotēku un ar savām plašajām un moderni aprīkotajām telpām būs pieejama daudz lielākam lasītāju skaitam, informē Rīgas domes (RD) Kultūras departaments.

Rekonstrukcijas rezultātā filiālbibliotēkā "Vidzeme" ir gaišākas un plašākas telpas, kas aprīkotas ar modernu tehnoloģiju. Bibliotēkas ēka, kas lasītājiem būs atvērta no 29. maija, kopā ar jaunuzcelto piebūvi, tagad veido vairāk nekā 1000 kvadrātmetru lielu kopējo platību, t.i., apmēram par vienu trešdaļu vairāk nekā iepriekš. Tas pavērs iespējas lielākai lasītāju plūsmai un dažādām citām aktivitātēm. Bibliotēka atrodas zem Gaisa tilta: stratēģiski izdevīgā vietā – pieejama gan centra, gan Vidzemes priekšpilsētas iedzīvotājiem. Bibliotēka ir pieejama cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, jo ārpusē ir izbūvētas uzbrauktuves un ēkā darbojas lifts. 

Atjaunoto bibliotēku trešdien atklāja RD Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētāja Helmī Stalte, kura simboliski nokristīta par bibliotēkas krustmāti. RCB filiālbibliotēkas "Vidzeme" ēka (Brīvības gatvē 206) rekonstruēta saskaņā ar Rīgas domes apstiprināto Rīgas Centrālās bibliotēkas un tās filiālbibliotēku tīkla optimizācijas koncepciju, uz jaunajām telpām pārceļot arī RCB Zemitānu filiālbibliotēkas krājumu. Balstoties uz šo koncepciju, šā gada 23. aprīlī jaunās telpās durvis vēra arī RCB rekonstruētā Grīziņkalna filiālbibliotēka Alauksta ielā 10.

1895. gadā celtais nams ir nozīmīgs koka arhitektūras un kultūrvēstures piemineklis, kurā Rīgas dome, nopērkot īpašumu, 1926. gadā atvēra vienu no vecākajām Rīgas publiskajām bibliotēkām jeb 9. brīvbibliotēku - lasītavu. Bibliotēkā savulaik strādājis žurnālists un literāts Jūlijs Krūmiņš, Vilis Lācis un Fricis Rokpelnis.

RCB filiālbibliotēkas "Vidzeme" ēkas būvprojekta autors ir SIA "Arhitekta L.Šmita darbnīca", bet būvdarbus veica SIA "NĪA". Būvniecības darbi kopumā izmaksāja Ls 718 494, ietverot vispārējos celtniecības darbus (gandrīz puse no summas), centrālapkures un ūdensapgādes sistēmas rekonstrukciju, elektroapgādi, lifta un saimniecības ēkas izbūvi, ārējās teritorijas labiekārtošanas darbus un citus remontdarbus. Rekonstrukcijas projektu izstrādāja 2003. gadā, bet ēku nodeva ekspluatācijā 2008. gada 9. aprīlī. Projekta un darbu pasūtītājs ir Rīgas domes Īpašuma departaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!