Netālu no Jūras akadēmijas Kronvalda parkā šodien tika atklāts piemineklis 15.gadsimta uzbeku zinātniekam - matemātiķim, astronomam, jūras karšu veidotājam, vēsturniekam Mirzo Ulugbekam.
Pieminekļa atklāšanā piedalījās gan Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs (LSDSP) un ārlietu ministrs Rihards Pīks (TP), gan Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs un Taškentas pilsētas mērs Rustams Šoabdurahmanovs.

Sveicot klātesošos ar pieminekļa atklāšanu, Bojārs atgādināja, ka kopš 1992.gada, kad tika nodibinātas Latvijas un Uzbekistānas diplomātiskās attiecības, Latvija vienmēr ir centusies tās balstīt kultūras sfērā, un šodien atklātais piemineklis ir tam spilgts apliecinājums.

Karimovs savā apsveikuma runā pauda prieku par pieminekļa uzstādīšanu tik nozīmīgai personībai, kāds bija Ulugbeks, tik skaistā vietā kā Kronvalda parks.

"Mēs šī pieminekļa uzstādīšanu uztveram kā dziļas cieņas apliecinājumu šim zinātniekam, kuru var likt līdzās Kopernikam un Džordāno Bruno, un humānismam kā tādam. Tas ir latviešu tautas dvēseles plašuma un attīstības apliecinājums, apliecinājums cieņai ne vien pret rietumu, bet arī pret austrumu vērtībām. Šī pieminekļa uzstādīšana pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā ir dziļi simboliska, jo apliecina cieņu pret zinātnieku, kam bija tuva visas pasaules vienotības ideja," teica Karimovs.

Beidzot savu runu, Uzbekistānas prezidents izteica pateicību Latvijas valdībai un Bojāram par atbalstu pieminekļa uzstādīšanā.

Atklāšanas ceremonijā noraudzīties bija ieradušies arī daudzi uzbeku kopienas pārstāvji, kas galvās bija uzlikuši tradicionālās galvassegas - tibeteikas. To komentējot, Karimovs izteica pārliecību, ka Latvija ir tā valsts, kurā ikvienas tautības pārstāvji var justies pilnvērtīgi un ka neviens šeit nav apspiests vai izsekots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!