Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs konstatējis vairākus Zāļu cenu aģentūras (ZCA) pieļautus procedūras pārkāpumus deviņu insulīna preparātu izslēgšanā no kompensējamo zāļu saraksta un atbrīvojis no amata aģentūras pilnvarnieci Renāti Pupeli, kas vienlaicīgi ir arī Labklājības ministrijas Veselības departamenta direktore.
Ministrs BNS pastāstīja, ka pēc dienesta izmeklēšanas konstatējis, ka ZCA nav pilnībā ievērojusi Ministru kabineta noteikumus par zāļu saraksta izveides kārtību, kas paredz konsultēties arī ar sabiedriskām organizācijām, slimnieku biedrībām un citām profesionālajām asociācijām, ne tikai zāļu ražotājiem. "To aģentūra nav izdarījusi," sacīja Požarnovs.

Viņš norādīja, ka otrs aģentūras pā rkāpums ir funkciju nepildīšana, kas paredz, ka aģentūrai ir jāpieņem lēmums par medikamentu izslēgšanu vai atstāšanu sarakstā un šis lēmums jānosūta ministram. "Taču šajā gadījumā aģentūra pati nepieņēma lēmumu par šo medikamentu izslēgšanu, bet gan to deleģēja man, pamatojot, ka tieši insulīna grupā cenu atšķirība ir vislielākā," atzina Požarnovs.

Ministrs pēc šo pārkāpumu konstatēšanas atbrīvojis no amata aģentūras pilnvarnieci Pupeli, kas ir arī Labklājības ministrijas Veselības departamenta direktore. Pēc ministra teiktā, jaunam pilnvarniekam būs jāizvērtē visi dokumenti par insulīna preparātu izslēgšanu no kompensējamo zāļu saraksta.

BNS jau ziņoja, ka pagājušā gada 6.decembrī Požarnovs parakstīja rīkojumu par deviņu insulīna preparātu izslēgšanu no kompensējamo zāļu saraksta, bet nedēļu vēlāk ierosināja dienesta izmeklēšanu saistībā ar iespējamiem procedūras pārkāpumiem preparātu izslēgšanā.

Šobrīd visi insulīna preparāti iekļauti sarakstā uz sešiem mēnešiem.

Pēc rīkojuma par zāļu izslēgšanu parakstīšanas Latvijas Diabēta apvienības viceprezidents Ingvars Rasa pieprasīja labklājības ministra demisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!