Valsts Veterinārais dienests (VVD) no otrdienas atļāvis Latvijā ievest lopu kautproduktus no Beļģijas, Francijas, Nīderlandes un Dānijas Ziemeļjitlandes daļas, taču dzīvus dzīvniekus un to subproduktus joprojām ievest nedrīkst.
Tādējādi daļēji tiek atcelts martā izdotais rīkojums, kas no šīm valstīm, kā arī no Portugāles un Šveices aizliedza ievest dzīvus liellopus, aitas un kazas, kā arī to kautķermeņus.

Tas tika darīts, jo no Starptautiskā epizootiju biroja Parīzē tika saņemta informācija, ka dzīvnieki var būt inficēti ar tā saukto govju trakumsērgu, kas cilvēkiem var izraisīt saslimšanu ar Kreicfelda - Jākoba slimību.

VVD galvenā valsts veterinārā inspektora vietas izpildītāja Antra Briņķe paskaidroja, ka pilnībā aizliegums joprojām attiecas uz Potugāli un Šveici, jo šīs valstis Latvijai nav sniegušas informāciju, kā noris dzīvnieku slimības apkarošanas gaita.

Savukārt pārējās valstis ir informējušas, kā norit slimības apkarošana un kādas programmas tiek īstenotas. Tomēr no Beļģijas, Francijas, Nīderlandes un Dānijas Ziemeļjitlandes apgabala joprojām nedrīkst ievest dzīvas aitas, kazas un liellopus, kā arī to subproduktus - smadzenes, zarnas, kaulus.

Jau ziņots, ka pirms dažiem gadiem plašs govju trakumsērgas uzliesmojums bija Lielbritānijā, bet šogad aizdomas par šīs slimības izplatību parādījās arī citās Eiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!