Foto: DELFI
Rīgas dome otrdien atļāva pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" dibināt jaunu uzņēmumu "Rīgas Acs", kas nodarbosies ar integrētas pilsētas sabiedriskā transporta sistēmas izveidošanu.

SIA ar darba nosaukumu "Rīgas Acs" dibināšana ir nepieciešama, jo sekmēs "Rīgas Satiksmei" deleģēto pašvaldības funkcijās ietilpstošo pārvaldes uzdevumu izpildi, jo integrētās informācijas sistēma tiks ieviesta, lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu, secināts domes lēmumā.

Papildus finansējums no pašvaldības budžeta sistēmas ieviešanai, uzturēšanai un jaunā uzņēmuma dibināšanai "Rīgas satiksmei" nav nepieciešams. Uzņēmuma dibināšanas izdevumus un pamatkapitāla apmaksu 20 000 latu apmērā plānots segt no "Rīgas satiksmes" ieņēmumiem.

Visas kapitāldaļas jaunajā uzņēmumā piederēs "Rīga Satiksmei".

Jau vēstīts, ka 19.janvārī, neskatoties uz opozīcijas iebildumiem, RD Finanšu un administrācijas lietu komiteja akceptēja atļauju RS dibināt meitasuzņēmumu "Rīgas acs" 4,5 miljonus latu vērtās integrētās informācijas sistēmas ieviešanai.

Sabiedriskā transporta integrētās kustības kontroles, pasažieru drošības un informēšanas sistēmas jeb integrētās informācijas sistēmas ietvaros sākotnēji ir plānots nodrošināt transporta līdzekļu pārvietošanās monitoringu reālā laika režīmā, maršrutu kustības grafika ievērošanas kontroli, transporta līdzekļu operatīvu vadību avārijas situācijās, situācijās, kad ir nobīdes no grafika un slodze sastrēgumstundās, un citās ārkārtas situācijās, un datu ieguvi par pasažieru plūsmām efektīvai sabiedriskā transporta kustības organizēšanai. Bez datu ieguves un analīzes, kura domāta RS iekšējai lietošanai, ir paredzēts paaugstināt pasažieru informētību par esošo situāciju līnijās, pārsēšanās iespējām citos transporta veidos vai maršrutos.

Saskaņā ar dokumentiem integrētās informācijas sistēmas ieviešanas izmaksas kopumā veido 4,5 miljonus latu bez pievienotās vērtības nodokļa. Tostarp 99% investīciju paredzēti ritošā sastāva aprīkošanai - kopējais transportlīdzekļu skaits, kuru plānots attiecīgi aprīkot, ir 861 transporta vienība. Projektu iecerēts īstenot pa posmiem un pabeigt 2014.gada beigās.

Lielākās izmaksas veido transportlīdzekļu aprīkošana ar telemātikas un videonovērošanas iekārtām - 4,03 miljoni latu. Aprīkošana ar alkotesteriem izmaksās 276,1 tūkstoti latu, 142,3 tūkstoši latu nepieciešami telemātikas sistēmas programmnodrošinājuma iegādei, un paredzēti arī citi izdevumi.

Jau šogad investīcijas plānotas 1,2 miljonu latu apmērā, bet turpmākos trīs gadus - vidēji 1,1 miljons latu gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!