Valdība otrdien nolēma uz gadu, līdz 2008.gadam atlikt nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu pēc aktualizētajām kadastrālajām vērtībām, vienlaikus meklējot risinājumu, kā nākotnē pasargāt iedzīvotājus no strauja nodokļa kāpuma.
Valsts Zemes dienests februārī sagatavos valdībai informāciju par situāciju ar kadastrālo vērtību visā Latvijas teritorijā. Valdības vadītājs Aigars Kalvītis atzina, ka šī valdība plāno sagatavot tiesisko bāzi, lai 2008.gadā varētu sākt piemērot aktualizēto vērtību nodokļa aprēķināšanai, bet no tā neciestu iedzīvotāji.

No nodokļa krasām svārstībām centīsies pasargāt cilvēkus, kuriem tas ir vienīgais īpašums un sociāli maznodrošinātos.

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa, kas aicināja valdību atlikt jautājumu par nodokļa aprēķināšanas aktualizēšanu, atzīst, ka valdības lēmums ir pozitīvs no tā aspekta, ka ir ņemtas vērā iedzīvotāju intereses, turklāt valdība devusi solījumu, ka iedzīvotāji, kuriem ir viens īpašums un kuri nenodarbojas ar nekustamo īpašumu biznesu, necietīs no strauja nodokļu kāpuma, informēja ministres preses sekretārs Sandris Sabajevs. Tomēr labāk būtu, ja valdība varētu atrisināt šīs problēmas jau līdz 2007.gadam, jo šobrīd ir tās tikai atliktas uz gadu un ir apņēmība šīs problēmas risināt.

Tieslietu ministrija, analizējot situāciju, sagatavotajā ziņojumā valdībai ieteikusi izvērtēt nepieciešamību grozīt Nekustamā īpašuma nodokļa likumu, pārskatot kādi objekti tiek aplikti ar nodokli, kādas ir nodokļa likmes, un kādi var būt iespējamie nodokļa atvieglojumi.

Tieslietu ministrija arī atzina, ka valsts noteiktā nodeva par darījumiem ar nekustāmo īpašumu - 2% no darījuma summas- ir nesamērīgi liela un tādēļ rosina cilvēkus uzrādīt mazāku darījuma summu, nekā tā ir patiesībā. Eksperti norādījuši uz nepieciešamību izstrādāt rīcības plānu, lai, piemēram, noteiktu, ka valsts nodevu nosaka tikai pēc kadastrālās vērtības konkrētajam īpašumam.

Saskaņā ar likumu, no 2007.gadā nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai bija jāpiemēro aktualizētā kadastrālā vērtība, kas pietuvināta tirgus vērtībai. Tas varētu izraisīt strauju nodokļa likmes kāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!