Ministru kabineta komiteja pirmdien atlika noteikumu projektu, kas paredz no valsts iestādēm un uzņēmumiem iekasēt autoratlīdzību par materiālu kopēšanu, informē valdības Komunikācijas departaments.
Kultūras ministrijai (KM), kas izstrādājusi noteikumu projektu, tas būs jāprecizē.

KM paredzējusi, ka kopēšanas apjomu, nodevas lielumu, tās iekasēšanas un izmaksāšanas kārtību, kā arī personu loku, kurām kopēšanas nodeva būs jāmaksā, nosaka valdība.

Ministrija norāda, ka atbilstoši autortiesību likumam kopēšana ir autora tiesību ierobežojums un tas nedrīkst būt pretrunā ar darba normālu izmantošanu - iespiešanu, izdošanu, iegādāšanos un lasīšanu, savukārt darba kopēšana nepieder pie darba normālas izmantošanas.

KM norāda, ka darbus lielākoties kopē ar kopējamām iekārtām, mazāk ar skeneriem, tādēļ būtu lietderīgi skeneriem noteikt tā dēvēto iekārtas atlīdzību - kopēšanas nodevu maksā skeneru ražotāji un importētāji pirms skeneru pārdošanas. Līdzīga sistēma Latvijā jau noteikta filmu un fonogrammu reproducēšanai personiskām vajadzībām.

Ministrija uzsver, ka ne visi cilvēki, kuriem ir kopētāji, kopē autortiesību aizsargātus materiālus, piemēram, daļai uzņēmēju kopēšanas nodevas iekasēšanas administrēšanas izdevumi pārsniegtu viņu samaksātās nodevas apjomu, līdz ar to šī administrēšana nebūtu lietderīga.

KM uzskata, ka ne visiem būtu jāmaksā nodeva par kopēšanu, un ierosina valdībai noteikt personu loku, kuriem šī nodeva jāmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!