Foto: DELFI

Atlūgumu iesniedzis gan Stradiņa slimnīcas finanšu direktors, gan galvenā grāmatvede, apliecināja slimnīcas preses sekretāre Lāsma Sīle.

"Šodien ir finanšu direktora pēdējā darba diena slimnīcā, viņš ir iesniedzis atlūgumu. Atlūgumu ir iesniegusi arī galvenā grāmatvede," pavēstīja Sīle.

Sīle pagaidām attiecās komentēt, vai slimnīcas finanšu nodaļu gaida lielākas pārmaiņas, jo iepriekš izskanējis, ka tajā strādā 71 darbinieks.

"Ir saņemti audita dati, bet tie tiek precizēti, un veidots galaziņojums. Pēc tā būs skaidra tālāka rīcība," viņa norādīja.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) iepriekš publiskoja neatkarīgu revidentu ziņojumu un no amata plānoja atbrīvot slimnīcas valdes priekšsēdētāju Dinu Šmitu, kurš tās pašas dienas laikā pats iesniedza atlūgumu. Auditā konstatēts, ka Finanšu departamenta vadība nespēj nodrošināt kapitāldaļu turētāju - VM - ar kvalitatīvu informāciju par slimnīcas patieso finansiālo stāvokli.

VM pārmet, ka nav noteikti ne veidi, ne termiņi iekšējām atskaitēm, kas regulāri atspoguļotu slimnīcas finanšu rezultātus; nav nodrošināti iepriekšējo finanšu periodu kļūdu labojumi; pieļautas rupjas kļūdas, iesniedzot atskaites ārējiem lietotājiem; ir pieaugoša tendence neatgūstamiem debitoru parādiem un nav procedūras, kā novērst pacientu parādu apjomu. Pēc 2014.gada ekonomikas daļas aprēķiniem slimnīcas finansiālais rezultāts no pamatdarbības ir -1,14 miljoni eiro.

Šmitam šāds lēmums bija pārsteigums. "Ir neauditēts 2014.gada pārskats. No mana izpratnes viedokļa šie skaitļi ir izprotami. Ir tiešām riski - valsts galvotais aizdevums, kura termiņš pienāk 2042.gadā, ārpus tā es specifiskās lietas nevarēšu nokomentēt," teica Šmits. Viņš uzskata, ka slimnīca paliek stabilā finanšu situācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!