Foto: DELFI

Līdz ar spelgoņa atnākšanu šogad nedēļas laikā neatliekamā medicīniskā palīdzība saņēmusi tik pat daudz izsaukumus pie sala upuriem, cik pērn janvārī visa mēneša laikā, intervijā Latvijas Radio atzina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs Armands Ploriņš.

Viņš stāstīja, ka pērn janvārī, kad arī valdīja liels aukstums, "ātrā palīdzība" saņēma
164 izsaukumus pie spelgoņa upuriem, bet šogad nedēļas laikā – jau 103 izsaukumus. Ploriņš atzina, ka mediķus satrauc liels sala upuru skaits.

Galvenokārt cilvēki aukstumā apsaldē rokas un kājas, bieži vien mediķu palīdzība nepieciešama arī grādīgo dziru cienītājiem, kas aizmieg ārā salā. Ploriņš arī norādīja, ka joprojām daudzi cilvēki gūst apsaldējumus, strādājot nepiemērotā apģērba, piemēram, gumijas zābakos.

Savukārt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Ploriņš sacīja, ka bieži vien par aukstuma upuriem krīt arī jaunas meitenes, kas izvēlas nepiemērotu apģērbu – īsus svārkus un plānus apavus.

Jau ziņots, ka svētdienas nakts un rīts Latvijā kļuva par aukstāko kopš 2003.gada 6.janvāra - gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā pazeminājās līdz -27 - -34 grādiem. Zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Vidzemē, tostarp Rīgas apkaimē, un Zemgalē, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien, it īpaši naktī un no rīta, Latvijā vēl valdīs bargs sals, taču jau no otrdienas spelgoņa sāks atkāpties un gaisa temperatūra pazemināsies līdz aptuveni -10 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!