Veselības ministrija radusi iespēju apmaksāt laboratoriskos izmeklējumus ar HIV inficētiem ieslodzītajiem, par ko trešdien tika informēta HIV infekcijas, tuberkulozes un seksuālās transmisijas infekciju izplatības ierobežošanas koordinācijas komisija.
Izmeklējumi, kurus veic, lai noteiktu pacienta saslimšanas stadiju un konkrētajam pacientam piemērotāko medikamentu kombināciju, kopš novembra līdzekļu trūkuma dēļ bija pārtraukti, informēja Sabiedrības veselības aģentūra.

"Latvijas infektoloģijas centrs" direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse uzsvēra nepieciešamību turpināt ieslodzīto monitoringu, jo medikamentus HIV/AIDS ārstēšanai var nozīmēt tikai balstoties uz laboratorisko izmeklējumu rezultātiem. Inficēto ieslodzīto atstāšana bez medikamentiem ir ne tikai diskriminējoša pret šīm personām, bet arī apdraud sabiedrības labklājību, kad pēc ieslodzījuma termiņa beigām brīvībā nokļūst smagi slima persona.

Pēc Latvijas Infektoloģijas datiem uz šo brīdi Latvijā kopumā ir 4265 HIV inficēto, no kuriem ieslodzījuma vietās šobrīd atrodas 400 - 450 cilvēku. Antiretrovirālo (ARV) terapiju (medikamentu kombināciju pret HIV/AIDS) līdz 2008.1.janvārim gadam saņēma 23 ieslodzīto.

Šāda skaita pacientu veselības monitoringam (izmeklējumiem) nepieciešami aptuveni 25 000 Ls gadā. Papildus laboratoriskajiem izmeklējumiem vienam pacientam mēnesī ARV terapija atkarībā no medikamentu kombinācijas izmaksā 309-385 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!