Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieks Uldis Lakševičs pēc pārbaudes sākšanas "Latvijas pastā" (LP) vērienīgā šķirošanas kompleksa būves konkursa dēļ uz izmeklēšanas laiku no amata atbrīvojis divus LP valdes un konkursa komisijas locekļus - Aigaru Krūmu un Aigaru Vītolu.
Par to pavēstīja SM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sarma Kočāne. Krūms ir LP projektu direktors, bet Vītols - tehniskais direktors. Vītols arī vadīja kompleksa konkursa komisiju.

Satiksmes ministrs Roberts Zīle jau ir apturējis "Latvijas pasta" noslēgto līgumu ar būvkompāniju NĪA par šķirošanas kompleksa būvniecību un uzdevis izvērtēt tā atbilstību uzņēmuma un valsts interesēm. Savukārt LP vadītājam Aivaram Droiskim uzdots veikt uzņēmumā dienesta pārbaudi.

Zīle žurnālistiem iepriekš norādīja, ka uzņēmuma vadība noteikti ir atbildīga par minēto konkursu, jo tā apstiprināja konkursa rezultātus. Tomēr vēl pāragri būtu runāt par LP vadības atbildības pakāpi, jo, iespējams, Droiskis par konkursa rezultātiem ir maldināts.

SM izveidotā šķirošanas kompleksa konkursa izvērtēšanas komisija konstatēja, ka konkursa laikā nelikumīgi ir mainīts tā nolikums, kā arī konkursa rezultātu izvērtēšanas procesā neadekvāti ir piemērotas likuma normas. Pagaidām, kamēr rit izmeklēšana, ministrija atturas tuvāk komentēt konstatētos pārkāpumus.

"Latvijas pasta" preses sekretārs Edijs Šauers sacīja, ka kompānijas ģenerāldirektors respektē SM viedokli, tādēļ pieprasījis no visiem konkursa komisijas locekļiem sniegt paskaidrojumus par konstatētajiem pārkāpumiem. Lēmumu par noteiktu darbinieku atstādināšanu uz dienesta izmeklēšanas laiku pasta vadītājs varētu pieņemt, vēlākais, līdz piektdienai, sacīja Šauers.

Viņš arī norādīja - lai izvērtētu konkursa komisijas rīcību, paredzēts pieaicināt speciālistus.

Šauers uzsvēra, ka konkursa komisija, kurā bez Krūma un Vītola vēl bija pasta galvenā grāmatvede Ieva Andersone, tehniskās daļas vadītājs Andis Liepiņš un tehniskās daļas inženiere Nadežda Krutova, uzskata, ka viņu rīcībā nav konstatējami likuma pārkāpumi.

Šķirošanas centra konkursā par uzvarētāju tika atzīta SIA NĪA, kaut arī tās piedāvātā cena bija daudz lielāka nekā piedāvājušas divas citas konkursa dalībnieces. NĪA piedāvājums bija 10,143 miljoni latu. Kopumā konkursā kopumā piedalījās piecas kompānijas.

Jaunais "Latvijas pasta" šķirošanas centrs atradīsies lidostas "Rīga" teritorijā, un tajā tiks uzstādītas modernas vēstuļu šķirošanas mašīnas, kas ļaus "Latvijas pastam" paaugstināt sniedzamo pakalpojumu kvalitāti un ātrumu. Darbi pie kompleksa izveides sākšoties šopavasar, un tiem jābūt pabeigtiem 14 mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!