Foto: LETA
Zemkopības ministrijas (ZM) paspārnē esošais Meža attīstības fonds atvēlējis gandrīz deviņdesmit tūkstošus latu nozares tēla spodrināšanas pasākumiem, piešķirot tos biedrībai "Zaļās mājas", svētdienas vakarā ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Piešķirtā summa nāk no valsts uzņēmuma "Latvijas Valsts meži" gada nogalē veiktā ziedojuma – 400 000 latiem, ko uzņēmums uzticēja sadalīt Meža attīstības fondam.

Biedrību "Zaļās mājas" izveidoja būvniecības straujās attīstības laikā, lai popularizētu ekoloģisku māju būvniecību, bet nu jau pāris gadu šī biedrība nav bijusi pamanāma. Biedrības padomi vada Inga Piterniece, kas pazīstama kā bijusī "Baltijas aviācijas sistēmu" valdes locekle. Biedrības padomē ir arī vairāki citi sabiedrībā zināmi cilvēki, tai skaitā Pasaules dabas fonda pārstāvis Uģis Rotbergs, kurš ir pārsteigts, jo jau sen neesot saistīts ar biedrību. Viņaprāt padomes sastāvs nav aktuāls.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Andis Bunkšis raidījumam apliecināja, ka šobrīd organizācijā darbojas viens. Informācija biedrības mājaslapā par padomes sastāvu esot novecojusi un jāaktualizē "atbilstoši jaunajiem izaicinājumiem". Tāpat Bunkšis apliecina, ka iesniedzis Meža attīstības fondam projektus jau ar domu, ka šo ziedojumu saņems.

Biedrība saņēmusi 12 tūkstošus latu, lai īstenotu projektu "Mūsu mazais pārgājiens", kas jau ilgus gadus bijusi Zemkopības ministrijas īstenota tradīcija. "Pēc pagājušā gada štata samazinājumiem mēs to vairs nevaram noorganizēt. Līdz ar to ir labi, ka ir kāda organizācija, kas šo tradīciju turpina, pauda ZM Meža departamenta vadītājs Arvīds Ozols. Uz jautājumu, kā nolemts pasākuma organizēšanu uzticēt tieši šai biedrībai, viņš raidījumam norādīja, ka "biedrība bija uzticama organizācija, tieši dibināta šādiem mērķiem."

"Zaļajām mājām piešķirts arī 20 tūkstošu latu liels ziedojums izstādes "Iepazīsties koks" popularizēšanai. Tāpat pie biedrības nonākuši arī pāri palikušie 55 tūkstoši latu , lai biedrība ar sabiedrību veidotu dialogu par meža nozari, jo iepriekšējā gadā bijis daudz negatīvas informācijas par mežiem.

Kā spriež "de facto", acīmredzot vienlaikus ar apņemšanos informēt par meža nozari, bija jau diezgan skaidrs, kā un par kādu naudu tas notiks, ko apliecina arī "Zaļo māju" pārstāvja teiktais: "Tas bija nozares pārstāvju savstarpējā sarunā. Mēs tikāmies... Nav jau nekāds noslēpums, kas ir mūsu īpašnieki. Sabiedriskā organizācija, kuras īpašnieki ir Meža īpašnieku biedrība, gan Kokrūpnieku federācija, gan "Latvijas Valsts Meži", un šādā sarunā mēs nonācām pie šādām idejām un tās nenāca tieši no manas puses, bet tai pašā laikā mēs par to runājām un tāds piedāvājums nāca."

Meža attīstības fondā kā eksperts projektu vērtēšanā piedalījies arī "Latvijas Valsts mežu" pārstāvis Tomass Kotovičs, kurš vienlaikus ir arī biedrības padomē, un atzīst, ka seko līdzi tās darbam, bet tas neesot ietekmējis viņa vērtējumu projektiem. "Padomei nav lemttiesību, tā ir institūcija, kas iesaka virzienu, kurā iet, šis darbs nav pamaksāts, tas ir sabiedrisks, un es domāju, ka es varu vērtēt šādus projektus," norāda Kotovičs.

Biedrību "Zaļās mājas" dibinājuši "Latvijas Valsts meži", Kokrūpniecības federācija un Meža īpašnieku apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!