Foto: F64
Idejas "Atveram Saeimu" virzītāji uzstās uz iesniedzēju tiesībām uzrunāt deputātus tieši no tribīnes un cīnīsies pret sākotnējās idejas pārveidošanu, dienu pirms gaidāmās diskusijas Saeimā informēja līdzdalības platformas "manabalss.lv" izveidotājs Jānis Erts.

Pašlaik skatīšanā Saeimas Juridiskajā komisijā ir nonākuši grozījumi Saeimas Kārtības rullī, kas liedz idejas autoram kāpt tribīnē un iepazīstināt ar likumdošanas iniciatīvu, kurai iepriekš būtu savākts desmit tūkstošu cilvēku atbalsts.

"Iestāsimies par to, lai būtu mūsu sākotnējā redakcija. Pašlaik lielākā problēma, ko esam izbaudījuši uz savas ādas, ka sākotnējā ideja tiek mainīta. Frakcijas "Par labu Latviju" priekšlikums kardināli maina mūsu domu," norādīja Erts.

Portāla "manabalss.lv" pārstāvis uzsvēra, ka iniciatīva ir jāizklāsta tam, kas to izdomājis, jo tad tiktu sasniegts mērķis – tuvināt politiķus un tautu.

Iniciatīva "Atveram Saeimu" paredz tiesības sabiedrībai iesaistīties Saeimas darbā. Tas ļautu katrai idejai, kas spēj savākt desmit tūkstošus parakstu, nonākt Saeimas darba kārtībā. Iesniedzējam būtu tiesības plenārsēdē uzrunāt Saeimu, motivējot attiecīgās iniciatīvas iemeslus. Saeima tad ar balsojumu varētu ideju noraidīt vai to nodot tālākai skatīšanai.

10.Saeimas vairākumam šī iniciatīva nebija pieņemama, taču komisijām izskatīšanai tika nodoti apvienības "Par labu Latviju" (PLL) priekšlikumi.

Tie paredz, ka ne mazāk kā 10 000 Latvijas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju ir tiesības, norādot savu vārdu, uzvārdu un personas kodu, iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu, kas skar kādu likumdošanas ceļā izskatāmu jautājumu. Par iesniegumu prezidijs ziņotu Saeimai, kam būtu jālemj par kolektīvā iesnieguma nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Atbildīgajai komisijai kolektīvais iesniegums būtu jāizskata mēneša laikā, uz sēdi pieaicinot kolektīvā iesnieguma parakstītāju pārstāvi, paredz PLL iesniegtie grozījumi Saeimas Kārtības rullī.

Jau vēstīts, ka 2.septembrī Saeimas namā notiks diskusija "Iedzīvotāju elektroniski pausto iniciatīvu izskatīšana Saeimā", kurā tiks spriests par iespējām paplašināt iedzīvotāju līdzdalību likumdošanas procesā, kolektīvi iesniedzot likumdošanas iniciatīvas elektroniski.

Tajā piedalīsies pārstāvji no portāla "manabalss.lv", sabiedriskās politikas centra "Providus", Latvijas Pilsoniskās alianses, Tieslietu ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Saeimas Juridiskā biroja, Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta, Eiropas tiesību biroja, kā arī Satversmes tiesas un Latvijas Komercbanku asociācijas.

Diskusija notiks Saeimas nama Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11, un tā sāksies plkst.11.

Tāpat jau ziņots, ka iniciatīva "Atveram Saeimu" guvusi vairāk nekā desmit tūkstošu cilvēku atbalstu. Ideja publicēta www.manabalss.lv, kas izveidota pēc pasākuma "Oligarhu kapusvētki". Tas tika sarīkots pēc toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmuma rosināt 10.Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!