Bijušā veselības ministra ķirurga Āra Audera krimināllietā apsūdzētā advokāts Oskars Rode lūdzis tiesu atzīt Auderu par nevainīgu pret viņu izvirzītajās apsūdzībās.
Viņš tiesā norādīja, ka neesot pierādījumu, kas apliecinātu faktus par apzinātu pacientu maldināšanu un krāpšanu. Rode sacīja, ka tiesas izmeklēšanas laikā nav noskaidrots, cik garas ir bijušas rindas operācijām, līdz ar to aicināja tiesu atjaunot izmeklēšanu, lai noskaidrotu šo apstākli.

Advokāts uzsvēra, ka nav pareizi apgalvot, ka Auders ir saņēmis dubultu samaksu par operācijām, jo ar liecinieku liecībām ir apstiprinājies, ka Audera alga nebija atkarīga no operāciju skaita. Viņš uzsvēra, ka Auders bija TOS Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs un viņam nebija pienākums operēt.

Debašu runā Rode norādīja, ka daudzi bijušie Audera pacienti sevi par cietušiem neuzskata, un aicināja tiesu ņemt vērā, ka Auderam operēšana bija sirds darbs un tas, ka viņš pašreiz nestrādā savā profesijā, ir pietiekams sods.

Auders piektdien tiesā no iespējas teikt pēdējo vārdu atteicās. Spriedumu Auderam tiesa pasludinās 10.martā plkst.10.

Saskaņā ar apsūdzību, būdams TOS Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs, Auders strādāja arī privātpraksē turpat - slimnīcas telpās. Uz slimnīcu ar ģimenes ārsta norīkojumu nosūtītajiem pacientiem, kuriem bija nepieciešama mugurkaula operācija, viņš prasīja naudu, lai gan operāciju samaksāja slimokases.

Pacientiem Auders apgalvojis, ka slimokasē nav naudas tūlītējas operācijas samaksai un rinda operācijai var pienākt pēc ilga laika, taču, laikus ķirurģiski neiejaucoties, pacientiem var rasties būtiski veselības sarežģījumi, liecina apsūdzība.

Auderam galīgā apsūdzība uzrādīta par vairāk nekā 40 000 latu izkrāpšanu 77 noziedzīgās epizodēs. Apsūdzība viņam uzrādīta pēc Krimināllikuma panta par krāpšanu lielā apjomā. Auders savu vainu apsūdzībās neatzīst.

Ja tiesa Auderu atzīs par vainīgu, viņam var piespriest cietumsodu no pieciem līdz 13 gadiem vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām ar mantas konfiskāciju vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!