Trešdien Drošības policija kā lieciniekus krimināllietā par nelikumīgu mirušu cilvēku audu izņemšanu un nosūtīšanu uz Vāciju bioimplantu izgatavošanai nopratinājusi vairākas amatpersonas, tai skaitā Valsts tiesu medicīnas ekspertīžu centra (VTMEC) direktori Veltu Volksoni un Latvijas Audu bankas vadītāju Grigoriju Vabeli.
Drošības policijā pastāstīja, ka pērn kopumā Latvijā dažādi audi un kauli, iespējams, izņemti 228 mirušiem cilvēkiem. Kā pieļāva kāds policijas darbinieks, veicot izmeklēšanu, šis skaits var tikai palielināties, informē aģentūra LETA.

Gandrīz pusē gadījumu gan Rīgā, gan Rēzeknē izņemtie audi un kauli tikuši izbrāķēti. Piemēram, Rīgā 80 gadījumos donoram izņemtais kauls ticis atzīts par derīgu, savukārt aptuveni tikpat gadījumos jau pēc izņemšanas audi tikuši atzīti par nederīgiem. Kā norādīja policijā, bieži šie izņemtie audi vienkārši atlikti atpakaļ mirušā cilvēka ķermenī.

Izmeklēšanas laikā policija saskārusies ar kontroles trūkumu, veicot darījumus ar audiem, jo bieži nav fiksēts ne nosūtītais audu daudzums, ne atpakaļ saņemtā prece, ne arī tas, kāda samaksa par darījumu veikta.

Policija ir atklājusi, ka bijuši gadījumi, kad samaksas vietā Vācijas puse sūtījusi dažādas preces, tādējādi veicot bartera darījumus.

Tiesu medicīnas eksperti jau 2000.gadā bija pieprasījuši Vācijai apmaksāt viņiem dažādus pasākumus, tai skaitā Ziemassvētku un Jaunā gada dāvanas, mobilo telefonu rēķinus, autotransporta remonta izmaksas, kā arī ārvalstu braucienus, kopumā par vairāk nekā 6000 Vācijas marku.

Savukārt Vabelis lūdzis Vācijas uzņēmumam "Tutogen Medical GmBH" samaksāt viņam aptuveni 1000 eiro par kursu apmeklējumu.

Policija veiks darījumos iesaistīto amatpersonu ienākumu un īpašumu pārbaudi, lai noskaidrotu, vai viņu īpašumi iegūti likumīgi. Izsūtīts arī tiesiskās palīdzības lūgums Vācijai, pēc kura saņemšanas, kā atzina policijā, varētu "kļūt skaidras vairākās lietas".

Drošības policijā norādīja, ka policija izvērtēs līguma izpildi, samaksas kārtību un amatpersonu atbildību. Policija arī uzskata, ka pēc šī gadījuma noteikti jāsakārto likumdošana, lai būtu precīzi noteiktas gan mirušo, gan piederīgo tiesības.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošā līguma ar "Tutogen Medical GmBH", kuru 1999.gadā parakstījusi Vācijas puse un Volksone, ik ceturksni Latvijai būtu vēlams piegādāt Vācijai audus no 500 līdz 1000 donoriem.

Pēc līguma sūtītie audi paredzēti zinātniski pētnieciskiem mērķiem un pārstrādei.

Kā atzina policijā, esot bijuši gadījumi, kad tiesu medicīnas eksperts, kura uzdevums ir noskaidrot cilvēka nāves cēloni, morga reģistrācijas žurnālā reģistrējis, ka nekādi audi un kauli nav izņemti, savukārt uz Vāciju no šī paša cilvēka audi tomēr tiek nosūtīti.

Policijā sacīja, ka pēdējā gadījumā bez piederīgo piekrišanas no miruša cilvēka tika izņemti aptuveni divi kilogrami kaulu, mirušajam tika izņemti gan kāju kauli, gan mugurkauls un sirds apvalki.

Vācijas firma: mēs ar audiem netirgojāmies

Savukārt, informācijas aģentūra BNS, atsaucoties uz laikraksta "Diena" publikāciju, informē, ka Vācijā strādājošais ASV uzņēmums "Tutogen Medical", kuram Valsts tiesu medicīnas ekspertīžu centrs (VTMEC) desmit gadus piegādājis cilvēku audus, apmaksājis vienīgi to iegūšanas izdevumus, nevis tirgojies ar mirušo cilvēku ķermeņu daļām.

"Tutogen Medical" viceprezidents pētniecības un attīstības jautājumos Karls Košackis ceturtdien teicies jau zinām par pārmetumiem, kas Latvijā vērsti pret viņa uzņēmuma sadarbību ar VTMEC: "Tā nav pirmā reize, kad tādus dzirdu, - līdzīgi piedzīvojumi mums bijuši jau trijās citās valstīs."

Viņš apstiprinājis ziņas, ka līgums esot izbeigts, taču tas darīts neatkarīgi no pašreizējiem notikumiem Latvijā. "Mēs gribētu ar saviem sadarbības partneriem Latvijā slēgt jaunu līgumu, kas ņemtu vērā drīzumā gaidāmos ES nosacījumus šajā jomā," paskaidrojis Košackis.

Košackis norādījis, ka līdzīga sadarbība kā ar VTMEC viņa firmai esot ar institūtiem, piemēram, Vācijas pilsētā Frankfurtē, arī Spānijā un ASV.

Avīze piebilst, ka līgumu ar VTMEC 1994.gadā parakstīja Košackis kā firmas "Biodynamics International" pārstāvis, vēlāk šis uzņēmums mainīja nosaukumu pret "Tutogen Medical". Toreiz prokuratūra iebilda pret līgumu, jo tas bijis pretrunā likumam, kas liedz cilvēka ķermeņa daļas izmantot kā preci.

Kā ceturtdien teikusi Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska, tā laika materiāli, visticamāk, ir iznīcināti, jo šāda veida dokumenti prokuratūrai jāuzglabā piecus gadus, tāpēc sīkākas ziņas par 1994.gadā veiktās pārbaudes rezultātiem iegūt neizdosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!