Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) varētu nepiekrist ministru amatu sadalījumam jaunajā valdībā, ja politiskajam spēkam netiks piešķirts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra postenis, paužot savu personīgo viedokli, aģentūrai LETA sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis.

Augulis gan norādīja, ka ZZS vēl lēmumu nav pieņēmusi un par jaunāko Ministru prezidenta amatam nominētās kandidātes Laimdotas Straujumas (V) piedāvājumu lems valdes sēdē pirmdien, 13.janvārī, plkst.10.

Augulis uzskata, ka labs risinājums būtu, ja ZZS vadītu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vadītu Ekonomikas ministriju un Reformu partija (RP) turpinātu darbu Izglītības un zinātnes ministrijā.

Politiķis sūkstījās, ka, neveicot izmaiņas, viņa pārstāvētais politiskais spēks būšot nostādīts "visvājākajās pozīcijās", proti, ZZS ir piešķirta tikai viena no politiskajam spēkam prioritārajām jomām - zemkopība, savukārt RP esot ieguvusi divas prioritārās jomas - Rihards Kozlovskis (RP) varētu turpināt darbu iekšlietu ministra amatā, bet Edgars Rinkēvičs (RP) - ārlietu ministra amatā, skaidroja ZZS valdes priekšsēdētājs.

Pēc Auguļa vārdiem, arī VL-TB/LNNK esot apmierinātas abas prioritātes - kultūra un tieslietas, savukārt "Vienotībai" situācija esot vēl labāka - šai partijai ir gan Saeimas priekšsēdētāja, gan premjera amats un klāt vēl finanšu ministra, aizsardzības ministra un ar neatkarīgajiem deputātiem dalītā satiksmes ministra postenis, izteicās Augulis.

RP politiķi savukārt nav gatavi mainīt atbildības sfēras. Runājot par iespējamajām RP ministru kandidatūrām jaunajā valdībā, RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters norādīja, ka viņam nav jāizdomā nekas jauns, jo ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) savās jomās esot labi strādājuši un no sabiedrības puses novērtēti kā profesionāļi. Gadījumā, ja Ministru prezidenta amatam nominētā kandidāte Straujuma lūgs nomainīt kādu no ministra amata kandidātiem, Demiters gribēs no Straujumas dzirdēt argumentētu viedokli.

Jautājums par VARAM vadības uzticēšanu ir Straujumas izvēle, taču RP valdes priekšsēdētājs cer, ka ministru piedāvājumā vairs nekas netiks mainīts. Demiters uzskata, ka labs kandidāts VARAM vadītāja amatam ir nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs un bijušais VARAM parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis.

Kā ziņots, ZZS saskaņā ar Straujumas piedāvājumu tiktu Izglītības un zinātnes ministrija, Labklājības ministrija un Zemkopības ministrija, kā arī parlamentārā sekretāra amats VARAM.

Savukārt Latvijas Zaļās partijas valde iepriekš nolēmusi, ka tās pārstāvētie deputāti nebalsos par Ministru prezidenta amatam nominētās kandidātes Laimdotas Straujumas valdību, ja Zaļajai partijai netiks piešķirts VARAM ministra postenis, aģentūrai LETA norādīja LZP valdes loceklis, Saeimas deputāts Kārlis Seržants.

"Apzinoties, ka Latvijas Zaļās partijas programmas nostādnes un prioritātes ir vides jautājumi, un respektējot partneru - centriskās partijas Latvijas Zemnieku savienības - rūpes par lauku vidi, Latvijas Zaļās partijas valde ir pieņēmusi lēmumu, ka Latvijas Zaļās partijas deputāti var atbalstīt tikai tādas valdības izveidi, kurā Zaļo un zemnieku savienība pārrauga vides un zemkopības jomas," teikts LZP izplatītajā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!