Foto: Shutterstock

Cilvēkus, kuriem tuvāko mēnešu un nākamā gada ziemas mēnešu laikā (gripas sezonas laiks) ir paredzēta ķirurģiska operācija slimnīcā, plānots veikt kādas ārstnieciskas manipulācijas ārstniecības iestādēs vai plānota vizīte pie ārsta poliklīnikā, aicina pirms tam potēties pret gripu, portālu “Delfi” informēja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Ārsti īpaši aicina vakcinēties hronisko slimību pacientiem, piemēram, kas sirgst ar sirds un asinsvadu slimībām, hroniskām plaušu slimībām, aknu, nieru, onkoloģiskām slimībām, cukura diabētu, aptaukošanos u.c. Pret gripu aicina vakcinēties arī tos, kuriem ikdienā jāuzturas vai jākomunicē ar skaitliski lielu cilvēku skaitu, piemēram, medicīnas iestāžu ārstniecības personāls.

“Es un mani tuvinieki, tai skaitā mazbērni, esam izvakcinējušies pret gripu. Tā ir vienīgā drošā aizsardzība pret smagu gripu un tās komplikācijām. Pagājušajā gripas sezonā vīruss izdzēsa 86 cilvēku dzīvības,” norādīja Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Neviena vakcīna pilnībā nepasargā no saslimšanas, taču ir pierādīts, ka inficēšanās vai saslimšanas gadījumā tā atvieglo un saīsina slimības gaitu. Galvenā vakcinēšanās priekšrocība ir, ka vakcīna pasargās hronisko slimību pacientus, mazinot iespējamo gripas komplikāciju risku un dzīvības apdraudējumu. Līdz ar to atkārtoti vakcinēties tiek aicināti riska grupā iekļautie pacienti, lai tādā veidā nepieļautu cilvēka dzīvībai nelabvēlīga iznākuma risku.

Gripa Latvijā izplatās rudens un ziemas periodā, tādēļ šobrīd ir labākais laiks veikt vakcināciju, neatliekot to uz vēlāku laiku. Imunitāte pret gripu izveidojas aptuveni 7 dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas.

Kā portālam “Delfi” norādīja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), kopš sezonas sākuma gripas intensitāte Latvijā ir ļoti zema. Pēdējo divu nedēļu laikā Rīgas ārstniecības iestādes informēja par sešiem gripas saslimšanas gadījumiem un vienu pacientu ar diagnozi “izraisīta pneimonija”. Gripas gadījumi klīniski noteikti pacientiem dažādās vecuma grupās – gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!