Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā darbu sākusi Tuberkulozes ilgstošas ārstēšanas nodaļa, kas izveidota ar mērķi izolēt un ārstēt pacientus, kuri izvairās no ārstēšanās, neievēro ārstēšanās režīmu vai kuriem nav iespējams nodrošināt ambulatoro terapiju slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra (TPSC) struktūrā, informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Nodaļa ir izvietota atsevišķā ēkā TPSC teritorijā Stopiņu novada Upeslejās.

Tajā nepārtrauktu palīdzību saņem arī tie pacienti, kuri līdz šim ārstējās TPSC filiālē "Ceplīši" Ikšķiles novada Tīnūžu pagastā. Centra galvenā ārste Andra Cīrule skaidro, ka no 1.oktobra šī filiāle ir slēgta un šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka saslimstība ar tuberkulozi samazinās. Filiāles "Ceplīši" noslodze pēdējo gadu laikā sarukusi, un tā strādājusi ar lieliem zaudējumiem.

Cīrule norāda, ka līdz ar šo pacientu pārvietošanu uz Upeslejām ir uzlabojušās viņu veselības aprūpes iespējas, jo ir palielinājusies pakalpojumu - izmeklējumu un speciālistu - pieejamība.

Jaunajā nodaļā ir 24 gultas vietas. Patlaban tajā ārstējas 16 pacienti un strādā 15 darbinieki. Jauno nodaļu iespējams sadalīt trīs atsevišķās daļās, lai izolētu tuberkulozes pacientus atbildoši tuberkulozes infekcijas kontroles principiem.

Paredzēts, ka tuberkulozes pacienti, kuriem ir nepieciešama paliatīvā aprūpe, turpmāk to saņems Strenču Psihoneiroloģiskās slimnīcas Tuberkulozes nodaļā.

Statistika liecina, ka Latvijā saslimstība ar tuberkulozi samazinās. Ja 1998.gadā tika reģistrēti 1820 jauni saslimšanas gadījumi, tad 2013.gadā - 776 un 2014.gada deviņos mēnešos - 466.

Tāpat samazinās tuberkulozes pacientu ārstēšanas ilgums stacionāros, līdz ar to pakāpeniska stacionāro tuberkulozes ārstēšanas iestāžu slēgšana ir tikai likumsakarīga, norāda Austrumu slimnīcas speciālisti.

Jaunā nodaļa jau ir sākusi darbu, tomēr tās oficiālā atklāšana notiks šodien plkst.14.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!