Lai mazināt reflektantu rindas pie universitātēm, kuras tiek novērotas katru gadu studiju pieteikumu pieņemšanas laikā, Latvijā vajadzētu ieviest vienotus studiju pieteikšanas centrus, apkopojot studētgribētāju pieteikumus vienotā elektroniskā datu bāzē, uzskata Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, trešdien ziņo laikraksts "Diena".

imageFoto galerija

Auziņš laikrakstam norādījis, ka būtu jāņem piemērs no Lietuvas un jāveido vienota visu Latvijas augstskolu pieteikšanās datubāze - ikviens studētgribētājs var doties uz pieteikšanās centriem, kas izvietoti gandrīz visās pilsētās, aizpildīt pieteikumu studijām augstskolā, kas tiek ievietots vienotajā informācijas sistēmā. Šāda sistēma gan esot dārga.

Auziņš uzsvēra, ka šādas datubāzes izveide palīdzētu augstskolām plānot nākotni, jo daudzi jaunieši piesakās vairākās augstskolās vienlaicīgi, un tad būtu iespējams redzēt, kuras ir viņu prioritātes. "Vienoto datubāžu veidošana prasītu panākt vienošanos starp augstskolām, ko ir iespējams panākt, bet ne viegli. Turklāt, tas prasa noteiktu finansējumu un šajā konkrētajā gadījumā IZM ir atbildējusi viennozīmīgi - naudas šim pasākumam nav un nebūs," sacījis Auziņš, gan paskaidrojot, ka šim nolūkam ir iespējams piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu naudu.

Citas augstskolas pret šo iespēju tiešām izturas atturīgi, savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības departamenta direktora vietnieks Anatolijs Melnis laikrakstam norādījis - šāda iespēja tiek apsvērta, taču līdzekļu trūkuma dēļ tas, visticamāk, tuvākajos pāris gados nebūšot iespējams.

IZM vērš uzmanību uz to, ka katra augstskola jau tagad var domāt par to, kā modernizēt pieteikšanās sistēmu, ieviešot elektronisku pieteikšanos. Piemēram, Banku augstskolā (BA) jau notiek elektroniska reflektantu reģistrācija, ļaujot pretendentiem aizpildīt pieteikuma anketu, bet, ierodoties BA, atliek tikai šo jau aizpildīto anketu salīdzināt ar dokumentu oriģināliem, izdrukāt un iedot reflektantam parakstīt. Šonedēļ sākusies pieteikšanas studijām augstskolās, un pirmajās dienās pie tām veidojušas milzu studētgribētāju rindas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!