Foto: stock.xchng

Jaunā zāļu kompensēšanas sistēma, kas stājās spēkā trešdien un paredz, ka turpmāk pirmreizējiem pacientiem, kuriem pienākas valsts kompensējamie medikamenti, aptiekā jāizsniedz vienas lētākās zāles, ļāvusi ietaupīt 1,7 miljonus latu, par šādām Veselības ministrijas aplēsēm informē laikraksts "Diena".

Tomēr vēl joprojām pastāv raizes ne tik daudz par grozījumu būtību, kā par izpildījumu, vai lieltirgotavas varēs operatīvi sagādāt šīs vienas lētākās zāles, kad pacients ieradīsies ar recepti. Lieltirgotavas gan sakās būt gana gatavas, bet daudz kas esot atkarīgs no ražotāja, ziņo "Diena".

Laikraksts atgādina, ka jaunās kārtības būtība ir šāda: pirmreizējiem pacientiem, kuriem no šā gada konstatēta diagnoze, kuras ārstēšanā pilnībā vai daļēji zāles apmaksā valsts kompensēšanas sistēmā, izsniedz lētākās zāles, norāda Nacionālais veselības dienests (NVD). No 1. februāra katrā zāļu grupā ir tikai vienas valsts apmaksātās lētākās zāles, ko apmaksā pirmreizējiem pacientiem, taču no 1. janvāra lētākās zāles vēl bija vairākas. Ja pacients vēlas citas - dārgākas zāles, tad viņam nevis jāpiemaksā starpība starp izrakstīto dārgāko zāļu cenu un lētāko zāļu cenu, kā bija iepriekš, bet gan jāmaksā pilna summa. Pacientiem, kuriem jau ir noteikta diagnoze un nozīmētas kompensējamās zāles, nekas nemainīsies - viņi varēs turpināt lietot tās pašas zāles. Mainīties gan varētu cenas - vismaz daļai zāļu tās būs zemākas.

Veselības ministrija (VM) priecājas, ka, ieviešot jauno sistēmu, izdevies ieekonomēt 1,7 miljonus latu valsts naudas no zāļu cenu samazinājuma, ziņo "Diena". Pērn VM vēstīja, ka 2010. gadā pacienti pārmaksājuši par zālēm deviņus miljonus latu - proti, izvēlējušies dārgākas zāles par references zāļu cenu. Tāpēc VM akcentē, ka ieguvumi no cenu samazināšanas būs gan pacientiem, gan valstij.

Lai paņemtu "pīrāgu" - tās prece kļūtu par vienīgo valsts kompensēto, pašu lētāko medikamentu, farmācijas firmas bija spiestas sacensties diezgan sīvā cīņā un nolaist zāļu cenas. Ja kādām zālēm bija vienādas zemākās cenas, tad NVD atkārtoti lūdza firmām cenas samazināt. "Cenas bija publiskas, tās neslēpām. Lai citi redz, kāda konkurentam cena, un lai sniedz vēl zemāku," laikrakstam saka Laura Lapiņa, NVD pārstāve. NVD rēķina - vairāk nekā 600 zālēm, kas ir aptuveni puse no visām kompensējamajām zālēm, tagad ir zemākas cenas. Samazinājums cenām ir no 1% līdz pat 37,5%. Par izmaiņām NVD Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktore Inese Kaupere norāda: "Es domāju, ka no 1. februāra sistēmā nekas būtiski nemainās, tikai no februāra būs zāles ar citām cenām." Pagaidām par problēmām dienestam nav ziņu, taču tas sola sekot līdzi situācijai.

"Šīs zāles mums prasīja jau agrāk, nu nav tās lieltirgotavās," ar pirkstu jaunajā zāļu sarakstā iebiksta aptiekāre kādā Rīgas aptiekā. Problēma tā, ka kopš 1. februāra šīs zāles noteiktas par lētākajām. Viņa saka - ja rīt (otrdien) pacients prasīs, šaubos, vai izdosies uzreiz sagādāt. Aptiekai krājumos visu šo kompensējamo zāļu A saraksta lētāko zāļu klāsts, kas nav bijis mēneša laikā aptiekā pieprasīts, nebūs jāglabā, bet gan to jāspēj operatīvi sagādāt - 12 darba stundās pilsētā un 24 stundās ārpus pilsētām, skaidro laikraksts. Dzirciema aptiekas vadītāja Sigita Čulkstena ir optimistiska: "Mērķis ir cēls, pacientam ir jādod iespēja saņemt lētākas zāles." Arī viņa pieļauj, ka atsevišķās situācijās varot būt, ka lieltirgotavā zāļu nav uz vietas. "Zvanīšu visiem pēc kārtas, gan jau atrisināsim," viņa saka.

Pret grozījumiem iestājas pacientu organizācija "Sustento", tās valdes locekle Iveta Neimane "Dienai" saka - nav pareizi, ka pacientam nav izvēles iespējas, pienākas tikai lētākās zāles. "Ja pacients nepiekrīt lietot vienīgo lētāko, viņš tiek izspiests no kompensējamo zāļu sistēmas," paskaidro Neimane. Arī Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas vadītāja, ražotāju "Gedeon Richter" pārstāvniecības vadītāja Evita Jaunzeme laikrakstam norāda uz problēmu - neizprotami un nepareizi likt pacientam maksāt pilnu cenu, ja neizvēlas lētākās zāles. Tad sanākot - ja pacients saslima līdz gada sākumam, viņš varēja izvēlēties arī dārgākas zāles un piemaksāt, bet tagad - vairs nevar.

Arī no ražotāja viedokļa te esot virkne aplamību. Proti, jau pēc pāris mēnešiem ražotājiem atkal jāsniedz NVD jaunais cenu piedāvājums, jo no šā gada 1. jūlija būs gaidāmas izmaiņas, NVD pārskatot zemākās cenas.

"GlaxoSmithKline Latvia" valdes priekšsēdētājam Dinam Šmitam jaunās sistēmas princips liekas pareizs: "Ja raugās uz šo [kompensējamo zāļu] A sarakstu - zālēm, kurām patents beidzies un eksistē analogi, tad princips ir pēc iespējas nosist cenas uz leju un kādā veidā atalgot tos, kuri cenas ir samazinājuši." Viņš gan "Dienai" norāda - balvu par zemāko cenu var īstenot arī citos veidos, nevis liedzot cilvēkam pieeju citām zālēm. Pietrūkstot arī tā, ka iestādes nepasaka, ko darīs ar ietaupīto naudu.

Medikamentu informācijas centra direktore Ināra Rubene savukārt atgādina - viens no noteiktajiem mērķiem bija pasargāt pacientu no negodīgiem ārstiem, kas izraksta dārgās, nevis lētās zāles. Taču, viņasprāt, to varēja darīt citādi - kontrolējot ārstus, nevis visus mediķus uzskatot par negodīgiem. "Ja ir doma padarīt lētākas zāles, varu gandrīz likt galvu ķīlā - tie, kas rakstīja dārgās zāles, turpinās to darīt," viņa saka. Liela nozīme būs pacienta un ārsta sarunai. Turklāt viņa norāda - ja ārsts vai pacients izlems, ka nepieciešamas dārgākas zāles, tās tiks rakstītas uz parastās receptes, līdz ar to valstij būs grūtāk izsekot, cik daudz pacienti piemaksās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!