Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kādā privātā sociālās aprūpes centrā trešdien bijusi plānota vakcinācija pret Covid-19, taču tā neesot notikusi, jo lielākā daļa iemītnieku ir guloši vai ratiņkrēslos, tāpēc nav varējuši aiziet uz potēšanas vagoniņu, izriet no ieraksta, ar kuru ceturtdien sociālajā tīklā "Twitter" dalījusies žurnāliste Henrieta Verhoustinska. Veselības ministrija (VM) gan viņai vēlāk notikušo skaidrojusi ar to, ka potēšana nav notikusi, jo neesot saņemtas visas nepieciešamās atļaujas.

Pēc sociālā tīkla lietotāju sašutuma un paustās neizpratnes, kā arī veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P) iesaistes Verhoustinska ierakstu pavedienu papildinājusi, informējot sekotājus, ka piezvanīts no Veselības ministrijas (VM).

Vakcinācija neesot notikusi, jo SAC neesot saņemtas visu senioru aizbildņu atļaujas. Līdz ar to vakcīnu loģistikas dēļ – vienā flakonā 10 devas, kas jāizmanto 5 stundu laikā, pieņemts lēmums, ka brigāde atgriezīsies, kad būs visas atļaujas. "Un notikusi komunikācijas kļūda starp brigādi un aprūpētāju," raksta Verhoustinska.

Viņa arī vēlāk sociālajā tīklā skaidro, ka uz SAC atbraukusi ātrās palīdzības mašīna – par vagoniņu to esot nosaukusi aprūpētāja.

Neviens neesot ticis sapotēts, jo neesot bijis visu aizgādņu atļauju. Tas aprūpētājai neesot pateikts, un viņa izstāstījusi savu versiju, kāpēc potēšana nav notikusi. "Tas ir bardaks vienalga, un aprūpētājas ir jāinformē, jo saziņa ir ar viņām," paudusi aprūpes centra klientes meita.

"Par vagoniņu aprūpētāja nosauca ātrās palīdzības mašīnu. Aprūpētājas teikto man nav iemesla apšaubīt, un viņai acīmredzot nebija izskaidrots notiekošais. Tāpēc šāva vaļā: bija jānotiek potēšanai, atbrauca mašīna, bet nevienu nesapotēja, tā arī aizbrauca. Komunikācijas problēma," skaidrojusi žurnāliste.


Sociālās aprūpes centru "Senior Group" Babītes ģimenes mājas vadītāja Diāna Gžibovska portālam "Delfi" skaidroja, ka "Senior Babīte" trešdien, 17. februārī, bijusi plānota vakcinācija pret Covid-19, bet tā nav notikusi – pārcelta uz piektdienu, 19. februāri.

Vakcinācija sākotnēji bijusi paredzēta trešdien, taču, lai vakcinētu pēc iespējas vairāk iestādes iemītnieku un spētu dabūt izziņas no ģimenes ārstiem, vakcinācija pārcelta uz piektdienu. Viņa uzsvēra, ka uz viņas vadīto namu trešdien neviens vakcinētājs – ne "vagoniņš", ne kāds cits – nav braucis, jo jau iepriekš panākta vienošanās par vakcinācijas pārcelšanu uz piektdienu.

Gžibovska portālam "Delfi" uzvēra, ka tiks vakcinēti arī gulošie seniori.

VM pēc žurnālistes aprakstītās situācijas pārbaudīšanas tviterī ierakstījusi, ka sazinājusies ar konkrēto vakcinācijas iestādi. Konstatēts, ka šīs ziņas neatbilst patiesībai.

Aprūpes nama mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka "Senior Group" ir vairākas "rezidences" dažādās vietās, un "tā ir alternatīva tradicionālajam pansionātam". Šajās rezidencēs seniori "dzīvo kā savā mājā un ikdienas gaitas uzrauga aprūpētājs "meita", nemitīgi veidojot ģimenisku un drošu vidi senioriem". Viens no šiem namiem atrodas Babītes novada ciematā "Lapsas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!