Foto: F64

Jaunās prasības skolu platībai var radīt krīzi mācību iestādēs, uzskata Baldones novada pašvaldības vadība.

Kā informēja pašvaldības pārstāve Alma Šlosberga, uz visām skolām attiecinot telpu platībās normas, kas patlaban ir obligātas tikai jaunbūvējamām un rekonstruējamām izglītības iestādēm, iespējams radīt krīzi mācību iestādēs valstī, jo pašvaldības var nebūt spējīgas pārbūvēt vecās skolas vai masveidā būvēt jaunas.

Pašvaldībā uzskata, ka papildu prasības var piemērot vēl neuzceltām mācību iestādēm, nevis vecajām skolām, kas celtas senāk un pēc attiecīgā laika normatīviem.

"Tas rada pašvaldībai neatrisināmu situāciju - noteikti jāprasa papildu finansējums, lai veiktu rekonstrukciju, būvētu piebūves un tamlīdzīgi," skaidroja Šlosberga.

11. augustā valdība atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri no 2020. gada 1. janvāra noteikt obligātas prasības telpu platībām, kā arī atsevišķu telpu aprīkojumam visās izglītības iestādēs.

Lai ieviestu vienotas prasības, VM sagatavoja grozījumus "Higiēnas prasībās vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm". VM speciālisti skaidro, ka patlaban prasības par minimālo platību vienam izglītojamajam ir noteiktas kā obligātas tikai jaunbūvējamām un rekonstruējamām izglītības iestādēm. Tās attiecinātas uz mācību telpām, datorklasēm, ķīmijas un fizikas kabinetiem, darbmācības kabinetiem, sporta zālēm un sporta nodarbībām paredzētajām ģērbtuvēm.

Tomēr visiem izglītojamajiem būtu jānodrošina vienādas iespējas mācīties drošā un kvalitatīvā vidē, norāda VM pārstāvji. Arī no epidemioloģiskās drošības un higiēnas viedokļa ir svarīgi nodrošināt atbilstošas telpas katram izglītojamajam, tādējādi veicinot higiēnas prasību ievērošanu, pietiekamu gaisa cirkulāciju telpās, infekciju slimību izplatības riska un traumatisma iespējamības mazināšanos, uzsver VM pārstāvji.

Tāpēc plānots, ka no 2020. gada 1. janvāra telpu platībai būs jābūt vienādai visās izglītības iestādēs.

Vienlaikus VM uzskata, ka nozīmīgas ir arī vairākas citas normas, kas šobrīd ir obligātas tikai jaunbūvējamām un rekonstruējamām izglītības iestādēm, un arī tās, sākot ar 2020. gada 1. janvāri, būtu jāattiecina uz visām skolām.

Piemēram, prasības tāfeles attālumiem mācību telpās jaunbūvējamās un rekonstruējamās izglītības iestādēs, prasības telpu apdarei un aprīkojumam izmantojamiem materiāliem, prasības iestādes funkcionālajām zonām, tostarp sporta zonai, un prasības telpām pie sporta zāles - ģērbtuvēm, dušu telpām un tualetēm.

Tāpat jāievieš normas, kas attiecas uz izglītības iestādes telpu grupām, izglītības iestādes un internāta apgādi ar karsto ūdeni, apgaismes armatūras ierīkošanu, pieplūdes un vilkmes ventilācijas ierīkošanu telpās, kurās uzglabā vai veic darbus ar ķīmiskām vielām, un prasības internāta telpām, arī guļamtelpu platībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!