Pēc intensīvām mācībām, sākoties vasaras brīvlaikam, daudzi bērni devās baudīt atpūtu. Tomēr daļa šo bērnu piedalījās interešu izglītības programmā "Darām kopā", kuras mērķis ir radīt aktīvu, vispusīgu un atbildīgu personību vasaras brīvlaikā, attīstot prasmes par Baldones novada vides, kultūrvides un tradīciju saglabāšanu.

Bērni aktīvi darbojās, lai rūpētos par Baldones novada vidi, sagatavotu skolas un bibliotēkas jaunajam mācību gadam, gatavotu dāvanas, kartiņas un tējas Baldones ciemiņiem, kā arī Ziemassvētku akcijai vientuļajiem pensionāriem.

Katrs bērns aktivitātēs iesaistījās no 10 līdz 20 dienām, un šajā laikā audzinātāju mērķis bija panākt, lai katrs bērns mācītos darba un rezultāta prieku, kā arī būtu lepns par padarīto.

Uzzināja vairāk par dārza darbiem, Baldoni, tās vēsturi, veselīgu dzīvesveidu, izzinot tēju dažādību. Iepazīstoties audzinātājām un skolēniem, tika rīkota viktorīna, lai uzzinātu, cik daudz bērni zina par Baldones apkārtni, ezeriem, vēsturi un ģeogrāfiju. Jāsecina, ka mums, pieaugušajiem, ir vēl daudz darba, atklājot bērniem vietu, kur dzīvojam. Ir jauki, ja jaunā paaudze tālāk varēs pastāstīt ciemiņiem, kāpēc Baldone ir tik īpaša.

Dažiem šķitīs – ko gan tas bērns var padarīt? Bet atcerēsimies, ka skolēni vēl tikai mācās, kas ir darbs un kā to darīt akurāti. Noteikumi un drošība nav joks, bet rūpes par savu un citu veselību un labsajūtu. Tāpat kā pieaugušo dzīvē. Ir svarīgi saprast, ka katrs stūrītis novadā, kur bērns darbojies, tīrījis vai pacēlis papīru, liek priecāties visiem baldoniešiem, kā arī veido bērna raksturu un izpratni par sakoptu vidi.

Baldones muzeja vadītāja saka lielu paldies tiem bērniem, kuri palīdzēja sakārtot muzeja sakrātos vēstures materiālus, lai ar tiem varētu viegli iepazīties ne tikai muzeja vadītāja, bet jebkurš interesents, kam ir vēlme pētīt Baldones vēstures notikumus dažādos literatūras un publikāciju avotos. Esot uzdoti interesanti jautājumi, kā arī uzzināts vairāk par mazpulku kustību. Lielu paldies par "Baltās pils", tās teritorijas sakopšanu un uzlabošanu jāsaka mūzikas skolas skolēniem, kuri skolas saimnieces Solvitas vadībā cītīgi pildīja savus pienākumus. Īpašs gandarījums par to ir tāpēc, ka pašiem skolēniem tas sagādāja lielu prieku, rūpējoties par savām "mājām". Arī audzinātājas, kuras darbojās visā Baldones teritorijā, priecājās par čaklajiem skolēniem.

Daži interesanti fakti, ko bērni paveikuši līdz šim: ir izveidoti satura rādītāji 12 lieliem vēstures materiālu sējumiem, sagrābtas 113 lielas un mazas siena čupas dažādās Baldones novada teritorijās, sagatavotas 300 kartītes dažādās tehnikās Ziemassvētku akcijai vientuļajiem pensionāriem, nogrieztas atvases 60 liepiņām Baldones pilsētas apstādījumos, izravēti apstādījumi, puķu dobes, betona apmales 3000 soļu garumā. Izstāstīti 280 stāsti un joki.

Dabā esam satikušies ar odiem, dunduriem, bitēm, divām ērcēm, diviem dusmīgiem cilvēkiem, vienu čūsku, trim krupjiem un vardēm, skudrām un sienāžiem, kā arī daudziem labestīgiem ļaudīm, kas bērniem labu vēl, viņus atbalsta un uzmundrina. Viens no lielajiem ieguvumiem bērniem arī jāmin tas, ka vairāki ir iepa- zinušies ar saviem vienaudžiem no dažādām skolām un ieguvuši jaunus draugus.

Skolēnu aktivitātes vēl turpinās līdz jūlija beigām. Ar dažiem tiksieties Baldones pilsētas svētkos 2. augustā, lai citus iesaistītu dažādās spēļu aktivitātēs skvērā. Paldies visām pašvaldības iestādēm un tiem darbiniekiem, kas pieņēma skolēnu palīdzību, tāpat arī skolēnu vecākiem, kuri spējuši bērnos ieaudzināt mācīšanās, darbošanās un atalgojuma izpratni. Atalgojums bērniem ir ne tikai par sakopto novadu, bet arī pusdienas nākamajā mācību gadā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!