Nesaņemot "TV3 Latvia" atbildi uz "Baltkom" aicinājumu piekrist programmas bezmaksas retranslācijai kabeļtīklos, "Baltkom" pieņēmis lēmumu pārtraukt "TV3" retranslēšanu. Programmas retranslēšana "Baltkom" tīklā tiks pārtraukta pirmdienas pusnaktī, portālam "Delfi" pavēstīja "Baltkom" pārtāvji.
"TV3" nebūs pieejams visiem "Baltkom" televīzijas abonentiem. Uzņēmuma kabeļtelevīzijas un digitālās televīzijas abonentu kopējais skaits pārsniedz 120 000 mājsaimniecību. Lielākā daļa no abonentiem izmanto tikai kabeļtelevīzijas pieslēgumu, ar tā palīdzību skatoties arī visus brīvos ētera kanālus.


Uz lēmumu pārtraukt retranslāciju "Baltkom" pamudināja "TV3 Latvija" nostāja pret līdzšinējo "TV3" programmas retranslēšanu.

"'Baltkom' turpinās analizēt ētera kanālu retranslācijas juridiskos aspektus un darīs visu iespējamo, lai varētu atkal piedāvāt saviem skatītājiem 'TV3' programmu. Tomēr neesam gatavi piekrist tam, ka mūsu abonenti tiek aplikti ar papildu maksu, kamēr citi skatītāji šo kanālu var uztvert bez maksas," situāciju komentē "Baltkom" valdes loceklis Pēteris Šmidre.

"TV3" vēlas, lai ar "Baltkom" tiktu noslēgts retranslācijas jeb licences līgums un kabeļoperators par telekanāla translēšanu nākotnē arī maksātu. Savukārt "Baltkom" nav pieņemama situācija, ka klientiem "TV3" jāpiedāvā par naudu, kamēr ēterā "TV3" ir brīvi uztverams.

"TV3" ģenerāldirektore Baiba Zūzena iepriekš pauda viedokli, ka "Baltkom", retranslējot bez "TV3" atļaujas, pārkāpj kanāla autortiesības uz rādītajiem raidījumiem un programmu kopumā.

"SIA "TV3 Latvia" jau ilgstoši izrādījis iniciatīvu noslēgt līgumu ar "Baltkom" par kanāla "TV3" retranslāciju. "TV3" visa šī gada garumā ir aicinājuši "Baltkom" uz sarunu, tagad viņi pieprasa dienas laikā atrisināt situāciju. Pie tam aicinājums atrisināt situāciju izskan draudu formā ar skatītāju iebiedēšanu, un risinājumu "Baltkom" redz tajā, ka mūsu noteikumi, ierosinājumi un argumenti neko nenozīmē, vienīgie viņiem pieņemamie piedāvājumi ir viņu izvirzītie," norādīja Zūzena.

"TV3" ģenerāldirektore skaidroja, ka Latvijā vēsturiski izveidojusies situācija, ka kabeļtelevīziju operatori bez maksas retranslē nacionālos televīziju kanālus. Tajā pašā laikā kabeļtelevīziju operatori no gala patērētājiem saņem maksu par dažādu televīzijas kanālu pakešu retranslāciju, veidojot ļoti veiksmīgu biznesu.

"Juridiska pamata "TV3" argumentiem nav. Būtībā viņiem ir pretenzijas par to, ka "Baltkom" sniedz "TV3" savus pakalpojumus. Man nav zināmi gadījumi un valstis, ka par kanālu, kuru izplata brīvi ēterā, kabeļtīkli arī maksātu," intervijā "TV24" norādīja "Baltkom" vadītājs.

NRTP uzdevusi visiem kabeļoperatoriem līdz gada beigām iesniegt dokumentus, kas apliecinātu, ka programmu veidotāji neiebilst, ka attiecīgais kabeļoperators translē viņu programmu.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!