Foto: Publicitātes foto
Kamēr valstī joprojām diskutē, kuram ir jāuzņemas atbildīgā koordinatora, atskurbtuves veidotāja un uzturētāja loma, Balvu novada pašvaldība rīkojas - 2.jūnijā Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes Balvu iecirknī tika atklāta jaunizveidotā atskurbtuve, kuras pakalpojumus jau izmantojuši četri klienti.

"Jau vairākus gadus valsts no sevis ir noņēmusi atbildību par atskurbtuvju izveidošanu un uzturēšanu, tomēr Balvu novada pašvaldība ir uzņēmusies šo ne būt ne vieglāko funkciju, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un līdzcilvēku drošību", atklāja Balvu novada pašvaldības Domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Dimitrijevs.

Saskaņā ar izsludinātā iepirkuma rezultātiem atskurbšanas pakalpojumu iestādē nodrošinās biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" darbinieki. Biedrības ģenerālsekretārs Uldis Līkops piebilda, ka jau pirms gada Ministru Kabineta līmenī lēma, ka atskurbtuvju ierīkošana ir valsts līmeņa problēma, bet ministrijas vēl šodien nespēj vienoties, kura būs atbildīgā.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Pastars informēja, ka Balvu atskurbtuve ir otrā reģionā, turklāt ne mazāk svarīga par Gaismas pili vai "Rotko centru", jo gan kultūras iestāžu tuvumā, gan pie veikaliem un skolām var atrasties apreibinātas personas, kuras var apdraudēt apkārtējos, tādēļ ir apsveicami, ka pašvaldības un sabiedrība ir sapratusi, ka šādām iestādēm ir jābūt.

Atskurbtuves pakalpojums Balvos tiks nodrošināts 24 stundas diennaktī, pakalpojumā iekļaujot pilngadīgo personu pieņemšanu un novietošanu atskurbināšanas telpā. Telpas ir apkurināmas un aprīkotas ar guļamvietām. Telpu un matraču mitrā uzkopšana tiks veikta ne retāk kā vienu reizi dienā, pēc vajadzības lietojot mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus atbilstoši dezinfekcijas plāniem un lietošanas instrukcijām.

Tāpat tiks nodrošināta klientu personīgo mantu un vērtslietu saglabāšana, klientu reģistrēšana, pastāvīga klientu uzraudzīšana, klientu drošība, ja nepieciešams, tiks sniegta pirmā palīdzība, un tiks izsaukti operatīvie dienesti. Atskurbtuvē strādās pieci uzraugi, divas apkopējas un vadītājs.

Personām, kuras tiks nogādātas atskurbtuvē, būs gan jānomaksā administratīvais sods par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā, gan arī jāsedz atskurbtuves pakalpojuma izmaksas. Personas atskurbināšana klientam izmaksās 18,60 eiro, bet dušas izmantošana - 1,40 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!