Foto: PantherMedia/Scanpix
Personām, kurām ir vairāk nekā 100 latus lieli parādi par savlaicīgi neatmaksātiem kredītiem, kuru atmaksa kavēta vairāk nekā 180 dienas, bankas varēs atteikt studiju un studējošo kredītus.

To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotās izmaiņas noteikumos, kas regulē studiju un studējošo kredītu piešķiršanu, atmaksu un dzēšanu.

Tāpat IZM ierosinājusi noteikt, ka gadījumos, kad tiesa, izbeidzot fiziskās personas maksātnespējas procesu, ar tiesas lēmumu atbrīvojusi finansiālās likstās nonākušo indivīdu no saistībām maksāt studējošo kredītu, IZM kredīta izsniegšanai ņemto aizdevumu Valsts kasei dzēš no valsts budžeta līdzekļiem.

Tas gan attieksies tikai uz gadījumiem, kad par maksātnespējīgās personas saistību dzēšanas plānā būs iekļautas arī personas studējošā kredīta saistības.

Saskaņā ar IZM apkopoto informāciju, šobrīd fizisko personu maksātnespējas lietas ir ierosinātas pret vairāk nekā 40 personām, kas savulaik ņēmušas studējošo kredītus.

Ministrija lēš, ka šo personu ņemto studējošo kredītu dzēšanai nākamgad būs nepieciešami vismaz 7200 lati no valsts budžeta.

Par izmaiņām studiju un studējošo kredītu piešķiršanas un dzēšanas kārtībā vēl lems valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!