Foto: LETA
Pašvaldību lielāka organizatoriska piedalīšanās veselības aprūpes jautājumu risināšanā ir ieguvums vietējiem iedzīvotājiem, tādēļ ir apsveicami, ka pašvaldību vadība arvien vairāk tajā iesaistās, pēc tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienības Veselības grupas pārstāvjiem norādīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

Pēc ministra domām, pašvaldību pretimnākšana, piemēram, piemērojot nomas maksas atlaides ārstu praksēm, kas sniedz valsts apmaksāto veselības aprūpi pašvaldības īpašumā esošās telpās, ir pamatots arguments, lai no attiecīgajām praksēm prasītu pacientiem pieejamāku un labāku aprūpi.

Bārzdiņš uzsvēra, ka jau tagad daudzas pašvaldības aktīvi cenšas iesaistīties veselības aprūpes jautājumu risināšanā, piemērojot atlaides vai pilnībā atbrīvojot ārstniecības iestādes un ģimenes ārstu prakses no nomas maksas par telpām. Īpaši pozitīvi vērtējams ir Rīgas domes Saistošo noteikumu projekts, kas paredz no 2012.gada piemērot nomas maksas atlaides līdz pat 100% tām ārstu praksēm un ārstniecības iestādēm, kas sniedz valsts apmaksātu veselības aprūpi.

Veselības ministrs uzskata, ka pašvaldībām ir nozīmīga loma veselības aprūpes pieejamības uzlabošanā, jo tieši pašvaldību pārstāvji vislabāk pārzina situāciju savās teritorijās, kā arī iedzīvotāju reālās vajadzības.

Patlaban VM ar ģimenes ārstu, pašvaldību un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem strādā pie priekšlikumiem pašvaldību lomas stiprināšanai primārajā veselības aprūpē un veselības veicināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!