Vardarbība pieaug visos līmeņos visā pasaulē, tāpēc būtu nepieciešams kontrolēt bērniem pieejamo mediju saturu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainārs Baštiks (LPP/LC).
Viņš gan neprecizēja, ko tieši viņa vadītā ministrija plāno darīt situācijas uzlabošanā, vien norādīja uz vecāku atbildību bērnu audzināšanā. "No otras puses, ja veikalā pārdod indi, tās pirkšanu vai nepirkšanu nedrīkst atstāt uz bērna vai vecāku atbildību," salīdzināja Baštiks.

Presē, televīzijā un filmās redzamās vardarbības ainas izdara lielu spiedienu uz bērniem, tāpēc negatīvā satura ierobežošanā svarīga ir arī pieaugušo attieksme, sacīja Baštiks, gan atzīstot, ka "pilnībā novērst vardarbību nav iespējams, taču uztvert un samazināt vardarbības signālus var".

Baštiks norādīja, ka emocionālā vardarbība, lai arī atstāj ilgstošas sekas uz bērna psihi, ir grūti pierādāma, līdz ar to tiesu prakse ar šādiem gadījumiem nav bagāta. Tajā pat laikā fiziskās vardarbības gadījumi tiek sodīti, tomēr situāciju būtiski neuzlabo, jo "varmākas pēc dažiem gadiem iznākot brīvībā, izdara jaunus noziegumus".

Baštiks norādīja, ka politiķi nedrīkst ietekmēt tiesu varu, tāpat "nevar visu dzīvi vadīties pēc sausām likuma normām", tāpēc bērnu drošībā būtiska ir arī vecāku atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!