Foto: LETA
Vairāku kristīgo konfesiju un draudžu līderi un nevalstisko organizāciju pārstāvji lūdz premjeram Valdim Dombrovskim (V) un izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam (ZZS) "nekavējoties aizliegt mācību grāmatas "Sociālās zinības 9. klasei" lietošanu" un izņemt to no apgrozījuma, jo grāmatā ir iekļauts psiholoģes skaidrojums par homoseksuālismu, kurā tas raksturots kā normāla parādība.

"Sociālo zinību 9.klasei" grāmatā ("Zvaigzne ABC", 2010, mācību grāmata, apstiprinājusi Izglītības un Zinātnes ministrija 2010. gadā) ir intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču, kur tiek atbildēts uz jautājumiem par homoseksualitāti. Baznīcas un nevalstisko organizāciju sašutumu izraisījuši grāmatā paustie apgalvojumi, ka "tagad ārsti uzskata homoseksualitāti par normālu seksualitātes aspektu"; "homoseksualitāte nav slimība", "sabiedrībā ir 8-10 % homoseksuāli orientētu cilvēku".

Vēstulē ministram un premjeram atgādināts: Satversmē noteikts, ka"valsts aizsargā un atbalsta laulību — savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības". Tāpat viens no Bērnu tiesību aizsardzības likuma mērķiem ir "sabiedrības interesēm atbilstošas vērtību orientācijas veidošanos un nostiprināšanos bērnā", savukārt Izglītības likumā norādīts, ka viens no tā mērķiem ir "nodrošināt katram Latvijas iedzīvotājam iespēju attīstīt savu garīgo un fizisko potenciālu, lai veidotos par patstāvīgu un attīstītu personību, demokrātiskas Latvijas valsts un sabiedrības locekli".

"Publicējot šādu psiholoģes viedokli bērnu mācību grāmatā, tiek pārkāptas gan Satversmē aizsargātās ģimenes un bērnu tiesības, gan arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā nostiprinātais princips par morālo vērtību veidošanu un nostiprināšanu bērnos," uzskata vēstules parakstītāji.

Vēstulē atzīts, ka cilvēkiem ir tiesības uz savu privāto dzīvi, taču "ikvienam ir jāievēro sabiedrībā akceptētās tradicionālās ģimenes vērtības un šo ģimeņu intereses un tiesības netikt traucētām, tajā skaitā, neizplatīt viņu bērniem netikumīgu informāciju, iespaidojot bērnu psihi".

Vēstuļē premjeram un ministram lūgts izteikt viedokli par psiholoģes interviju "Sociālo zinību 9. klasei" mācību grāmatā, nekavējoties atcelt Izglītības un zinātnes ministrijas atļauju publicēt šo interviju mācību grāmatā, aizliegt šīs grāmatas lietošanu un izņemt to no apgrozības, kā arī pārskatīt visu sociālo zinību mācību grāmatu saturu, izvērtējot to atbilstību konstitucionālajām tiesībām un bērnu un jauniešu tiesību normām.

Vēstuli parakstījuši Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis, Latvijas Septītās dienas Adventistu draudžu bīskaps Viesturs Reķis, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāts Imants Parādnieks un vairāku citu baznīcu un organizāciju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!