Foto: LETA
Ceturtdien astoņos vakarā darbu beiguši visi iecirkņi, kuros varēja parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu, kas paredz izglītību tikai valsts valodā, informēja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Tā kā pēdējie iecirkņi pēc astoņiem vēl turpināja apkalpot cilvēkus, kas līdz iecirkņa slēgšanas laikam ieradušies parakstīties, visu iecirkņu dati vēl nav apkopoti. Tādēļ provizoriskos datus par to, cik cilvēku četru nedēļu laikā ir parakstījušies par Satversmes grozījumiem, CVK sola publiskot piektdien no rīta.

Pēdējās parakstu vākšanas dienās atsevišķos reģionos parakstīties gribētāju aktivitāte pieaugusi 1,5-2 reizes, aģentūru BNS informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Piemēram, Valmierā līdz 7.jūnijam par Satversmes grozījumiem bija parakstījušies 975 cilvēki, bet ceturtdien līdz darba dienas beigām – 2038. Savukārt Rēzeknē parakstu skaits divu dienu laikā pieaudzis no 190 līdz 338.

Taču, piemēram, Zilupē par Satversmes grozījumiem mēneša laikā tā arī nav parakstījies neviens iedzīvotājs.

Jau vēstīts, ka divas dienas pirms parakstu vākšanas beigām jeb līdz 7.jūnijam par Satversmes grozījumiem saistībā ar latviešu valodu skolās bija parakstījušies 50 304 pilsoņi.

Lai Satversmes grozījumus nodotu parlamentam, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem. CVK rīkotajā parakstu vākšanā iegūtajiem parakstiem vēl tiks pieskaitīti tie vairāk nekā desmit tūkstoši parakstu, kurus savāca "Visu Latvijai!".

Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" paredz grozīt Satversmes 112.pantu, papildinot to ar nosacījumu, ka "valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā", kā arī ierosina pārejas noteikumu, nosakot, ka "ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!