Foto: LETA

12.Saeimas deputāts un veselības ministrs Guntis Belēvičs (Zaļo un zemnieku savienība) vērsies Ģenerālprokuratūrā, Valsts policijā un Drošības policijā pret atsevišķiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekiem.

Belēvičs trešdien to apstiprināja žurnālistiem. Viņš nesniedza vairāk informācijas, jo nebija pārliecināts, ko drīkst stāstīt, bet norādīja, ka prasība nav pret KNAB kā iestādi, bet pret atsevišķiem KNAB darbiniekiem.

Belēvičs arī izteica pārmetumus KNAB darbiniekiem par politisko angažētību.

KNAB šobrīd lietvedībā atrodas trīs lietas pret Belēviču, trešdien apstiprināja KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča. Viņa izteica pieņēmumu, ka drīzumā KNAB atkal būs jāvēršās pie Saeimas ar lūgumu izdot Belēviču sodīšanai.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien neatbalstīja KNAB lūgumu izdot Belēviču administratīvai sodīšanai par valsts amatpersonām noteikto komercdarbības ierobežojumu pārkāpšanu. KNAB saskatījis interešu konfliktu ministra darbā, viņam lemjot par jautājumiem saistībā ar Zāļu valsts aģentūras (ZVA) darbību. Četri deputāti atbalstīja KNAB lūgumu, bet četri balsoja pret.

KNAB priekšnieka vietniece komisijas sēdē norādīja, ka ministra funkcijas ir ļoti skaidri noteiktas likumā. "Ministrs ir nozares augstākā amatpersona. Protams, visas nozares valsts pārvaldes amatpersonas atrodas viņa padotībā, bet ir jāievēro attiecīgie ierobežojumi amatpersonas darbībā," viņa sacīja.

Jurča norādīja, ka Belēvičam bija jāvēršās pie premjerministres Laimdotas Straujumas ("Vienotība") un jāvērš uzmanība faktam, ka viņš saņēmis sūdzību no uzņēmumiem, kuros strādā viņa radinieki, uz kā pamata Belēvičs ierosināja disciplinārlietu. "Ministram vajadzēja informēt par situāciju, lai nerastos interešu konflikta situācija (..) KNAB ir pilnas tiesības uzskatīt, ka Belēvičs ir pieņēmis lēmumus interešu konflikta situācijā," viņa uzsvēra.

Belēvičs neatzīst interešu konfliktu. Viņš ir paudis pieļāvumu, ka KNAB aktivitāte ir skaidrojama ar vēršanos pret viņu politiskās darbības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!