Epidemiologi, aptaujājot Rīgas rajona Berģu pamatskolas skolēnus un izvērtējot iegūto informāciju, par iespējamo zarnu infekcijas uzliesmojuma izraisītāju pieļauj skolas ēdnīcā pagatavoto dzērienu, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Rīgas filiāles epidemioloģijas daļas vadītāja Anita Brila.
Noskaidrots iemesls grupveida saslimšanai Berģos

Viņa pastāstīja, ka SVA Rīgas filiāles epidemiologi, aptaujājot visus Berģu skolas ar kādu zarnu slimības vīrusu saslimušos un veselos skolēnus un izvērtējot iespējamo inficēšanas risku katram produktam, konstatējuši, ka šobrīd visaugstākais inficēšanās risks ir tieši skolas ēdnīcas pagatavotajam sulas dzērienam.

"Apkopojot rezultātus un aprēķinot pēc speciālas formulas katram pārtikas produktam inficēšanās risku, visaugstākais rādītājs bija sulas dzērienam - 15.maijā - 5,5 un 16.maijā - 4,2, bet pārējiem produktiem šis risks bijis zem koeficenta divi," skaidroja Brila, piebilstot, ka šis ir tikai starpziņojums, jo aģentūras laboratorijā vēl tiek veiktas pārbaudes. Pēc viņas teiktā, pētījums apstiprina arī to, ka inficēšanās notikusi, skolēniem pusdienojot Berģu skolas ēdnīcā 15. un 16.maijā.

Epidemiologi laboratoriskajā izmeklēšanā nav konstatējuši baktērijas, kas varēja izraisīt 57 Berģu pamatskolas skolēnu un skolotāju saslimšanu ar zarnu infekciju. Tāpēc speciālisti pieļauj, ka saslimšanu izraisījis kāds no zarnu grupas vīrusiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!